12. април

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ KОЈА ЖИВЕ И/ИЛИ РАДЕ НА УЛИЦИ

Дан 12. април претходних десет година обележава се као Међународни дан деце која живе и/или раде на улици. Овакви датуми махом служе да укажу на друштвене проблеме и да нас покрену на акцију.

Екстремно сиромаштво, социјална искљученост, дискриминација, отежан приступ школству и здравственом сиситему, са или без родитеља или старатеља ова деца, која спадају у категорију деце у покрету, изложена су ризицима од неадекватне бриге, економске и сексуалне експлоатације, злостављања, занемаривања и насиља. И поврх свега, њихов лош положај угрожен је додатно ситуацијом насталом услед пандемије.

Али да ли је довољно да проблемима попут оних са којима се суочавају ова деца посвећујемо само један дан у години?

И да ли је довољно да решавање оваквих друштвених проблема оставимо у аманет само онима који се баве заштитом деце?

Ми мислимо да није!

Из тог разлога, рукаве су засукали Удружење грађана “Слобода нема цену”, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе и Позориште младих Нови Сад у заједничком раду на представи по мотивима бајке Ханса Kристијана Андерсена “Девојчица са шибицама” која се бави темом деце која живе и раде на улици. Представа је намењена деци и родитељима, али и свима онима који не желе да затварају очи пред тешким темама.

Идеја представе је развијање емпатије у периоду развоја детета као и едукација о опасностима којима су деца изложена на улици као што је трафикинг, насиље, дискриминација, психоактивне супстанце итд. Ова бајка, а и сама представа обрађује тему смрти и нуди механизме помоћу којих учимо да се суочимо са тешким осећањима и стањима која нас у животу могу стићи.

Позориште има моћ да о најстрашнијим темама са децом разговара на језику душе. Зато сматрамо да је позориште за децу и младе дужно да учествује у ланцу образовања, едукације и развоја деце, као и да потеже озбиљне теме у циљу припремања деце да закораче у свет и у том свету буду бољи људи.

Део представе биће и разговори са децом и родитељима после сваког извођења, а остале активности подразумеваће трибине намењене професионалцима из невладиног сектора, сектора образовања и социјалне заштите и других који раде са децом о положају деце у покрету, трговини људима, важности превентивних акција..


Представа “Девојчица са шибицама” у копродукцији Позоришта младих Нови Сад, Фестивала еколошог позоришта за децу и младе и удружења “Слобода нема цену”, окупила је стручан ауторски тим како у уметничком тако и у едукативном смислу:

режија Соња Петровић
драматург Мина Петрић
стручни сарадник Добрила Марковић
психолог Јелена Сокић
костимограф Јасмина Радујко
сценограф Kатарина Kелић
композитор Игор Сакач


У представи играју:

Kристина Савков
Вера Хрћан Остојић
Ервин Хаџимуртезић
Алекса Илић
Данило Миловановић


Чврсто верујемо да је дужност свих нас да допринесемо унапређењу положаја деце, посебно оних најугроженијих као што су деца у покрету. Сматрамо да је ово тема која захтева да буде у нашој пажњи дуже од само једног дана зато Вас: родитеље, медије, наставнике, социјалне раднике, професоре и све оне који желите да стварамо генерације које ће градити солидарнији, брижнији и свет у коме влада једнакост и љубав позивамо да заједно са нама сазнате ДА ЛИ ОВА БАЈKА ИМА СРЕЋАН KРАЈ?

Премијера представе планирана је за петак 14. мај у Позоришту младих у Новом Саду.