Одабрана селекција 25. Фестивала еколошког позоришта!

За месец дана на Конкурс Фестивала еколошког позоришта за децу и младе пријавило се преко 50 позоришта из целог света, а одабрано је осам представа за јубиларно издање ФЕП-а. Од 22. до 25. авгиста у Бачкој Паланци имаћемо прилику да видимо представе из Србије, Хрватске, Русије, Словеније, Италије и Босне и Херцеговине.

Основни критеријум за селекцију представа био је њихов уметнички квалитет као и могућност извођења представе у техничким условима које Фестивал поседује. Одлуку ко ће наступити на овогодишњем фестивалу донела је селекторка Фестивала драматуршкиња Тијана Грумић. Како је она рекла, оно што је посебно охрабрујуће је чињеница да се алтернативна позоришна сцена за децу и младе не само развија, већ врло често поставља критеријуме квалитета и додаје да је одзив био изузетан.„И ове, као и претходних година, све пријављене представе су на разне начине испуниле наша очекивања. Неке су одговориле на тематски оквир који Фестивал подразумева (заштита животне средине, екологија и екологија духа), а све су одговориле на можда најважније очекивање овог јубиларног фестивала, а то је – да стварају срцем, што смо највише желели, јер је емоција универзални језик разумевања у позоришту“, рекла је селекторка ФЕП-а.


Иако тежак, избор се ипак морао направити и ово су представе које су одбране за такмичарску селекцију 25. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе:


Одабране представе такмичиће се за награду “ДОБРО ДРВО” у следећим категоријама:
Удружење Фестивал еколошког позоришта за децу младе скраћено ФЕП са седиштем у Бачкој Паланци је невладино, непрофитно удружење. Основано давне 1994. године ради остваривања циљева у области културе, екологије, образовања, едукације, а све то са циљем да створи услове за здраво и духовно одрастање деце и младих. Путем манифестације Фестивал еколошког позоришта већ више од две деценије систематски негује културу и значај животне средине у граду без културних институција посвећених овом проблему.