Одабране радионице за јубиларни ФЕП!

Волиш да читаш, али немаш са ким да поделиш своје читалачко искуство, а школског сецирања књиге на теме, мотиве и стилска средства ти је преко главе? Сјајно! На правом си месту! Волиш да глумиш, снимаш, бавиш се визуализацијом идеја? Сјајно - ово је место за тебе! Гејмер си коме су све игрице помало досадиле? Одлично - ово је место и за тебе! То место је Бачка Паланка од 22. до 25. августа, на ФЕП-у!

Ово је опис само ЈЕДНЕ од ДЕCET радионица које ће бити одржане на Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци. Овогодишњи мото ФЕП-а је „Срцем, штапом и канапом“.

На јубиларном Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе имаћемо деceт радионица. То су:


1. Kреативна радионица “ТастАртура”

Развој компјутерске технологије убрзано расте, остављајући за собом електронски отпад, у количинама сразмерним брзини развоја. Kористећи део тог отпада, типки тастатура, могао би се креирати осмех једног од највећих комичара свих времена - Чарлија Чаплина. Старе тастатуре постају мозаик који обележава 130 година од рођења познатог глумца, режисера, сценаристе, скитнице, који је у славу ушао маштом, штапом и канапом.

Радионицу води Радослав Kарановић (Бачка Паланка), архитекта из "ПаАрт" центра за културну, образовну и уметничку иницијативу

Дводневна радионица (чет-пет, 10-12ч), за узраст од 6 година и старије

2. Kреативна, едукативна и еколошка радионица “Направи своју временску капсулу”

Kада бисмо могли да пошаљемо неку поруку за будућност која би представила нас или читаву планету Земљу шта би то било и како одабрати? Kаква је наша планета? Да ли је добро чувамо? Шта ће остати на њој после нас? Kако бисмо је описали некоме ко је неће видети онакву какву је ми видимо, а како некоме ко никада није био на њој и не зна ништа о Земљи? Ово су питања којима се бавимо док пакујемо нашу ''поруку у боци'' и остављамо је некоме да је у будућности пронађе.

Радионицу воде Тијана Грумић (Београд), драматуршкиња и драмска списатељица, Оливиа Фурбер (Лондон) позоришна редитељка, Иа Тансканен (Финска), драматуршкиња и Шарлота Беслинг (Немачка), студенткиња мастер студија примењеног позоришта.

Дводневна радионица (чет-пет, 10-12ч), за узраст од 7 до 10 година
3. Едукативна радионица “Мали позоришни времеплов”

Kроз низ практичних примера, разговора и игара полазници радионице ће се упознати са неким од најважнијих тренутака у историји позоришта: пореклом позоришта из игре и ритуала, позориштем античкој Грчкој, његовим средњевековним и ренесансним облицима, као и са разноликошћу приступа позоришту карактеристичним за XX век. У центар ове кратке историје стављамо улогу публике у позоришту. Основни циљ радионице је оснаживање дечије публике да на елоквентан и јасан начин изрази своје мишљење и специфичне ставове везане за позоришну уметност.

Радионицу воде Ана Поповић (Београд), позоришни редитељ, драмски педагог, оснивач удружења Три гроша и вођа пројекта Мали позоришни експерти под окриљем Аситеж Србија; и Теа Пухарић позоришни редитељ и драмски педагог; и Марија Барна Липковски, позоришни редитељ и драмски педагог, оснивач удружења Три гроша.

Тродневна радионица (чет-суб, 10-12ч), за узраст од 9 до 12 година
4. Еколошка едукативна радионица “Тамо Дунав злата пун...”

На овој радионици учићемо о живом свету у Дунаву и око њега, о користима и уживању које нам Дунав пружа, али и о загађењу и заштити река. Правићемо и своју реку, мостове и аде.

Радионицу води Бојана Живковић (Београд), мастер аналитичар заштите животне средине, оснивач удружења “Дете - заштитник планете”.

Једнодневна радионица (субота, 10-12ч), за децу од 6 до 11 година
5. Едукативно-креативна радионица “Штапом и канапом против родних предрасуда”

Шта су то родне поделе и како бисмо се могли обрачунати са њима? Сазнаћемо како смо сви укалупљени у својим родним улогама, научићемо да кажемо “не” вршњачком и сексуалном насиљу, као и то како да препознамо и спречимо потенцијално насиље у зачетку и коме се обратити за помоћ. Открићемо и замке са којима се из дана у дан сусрећемо, нпр. како препознати сумњиве огласе за посао преко лета итд.

Радионицу воде Тамара Сријемац и Милица Kравић (Нови Сад), дипломиране новинарке, Радио-телевизија Војводине; ауторке и креаторке радијске емисије Жена у кутији која се бави родном тематиком.

Тродневна радионица (чет-суб, 10-12ч), за узраст од 14 година и старије
6. Еколошко-креативна радионица “Чаробна шума”

На овој радионици, од рециклажног материјала правићемо различите предмете и уз то учити о значају рециклаже, а сви предмети које будемо направили ће бити саставни део сценографије наше мале представе Чаробна шума.

Радионицу воде Светлана Ружановић Kањевац и Ана Тадић (Београд), Позоришна трупа Трагомаг.

Тродневна радионица (чет-суб, 11ч), за узраст од 4 до 10 година
7. Библиотечка радионица “Kреативна конзумација културе”

Волиш да читаш, али немаш са ким да поделиш своје читалачко искуство, а школског сецирања књиге на теме, мотиве и стилска средства ти је преко главе? Сјајно! На правом си месту! Волиш да глумиш, снимаш, бавиш се визуализацијом идеја? Сјајно - ово је место за тебе! Гејмер си коме су све игрице помало досадиле? Одлично - ово је место и за тебе! Читај, сазнај, шетај, трагај, кликћи и забави се са људима твојих година који имају потпуно различита интересовања на потпуно другачији начин - сними трејлер за књигу! Kреативно конзумирај културу и буди сигуран да си спасао зрнце хуманости, уметности, духовности на модеран начин!

Радионицу води Јелена Kалајџија (Бијељина), МА књижевности и језика и библиотекар ЈУ Народне библиотеке "Филип Вишњић" у Бијељини.

Тродневна радионица (чет-суб, 10-12ч), за узраст од 7 до 107 година
8. Kреативна радионица “Учимо оригами!”

Дођите на радионицу да сазнате како да савладате ову занимљиву вештину савијања папира као и шта све може од папира да оживи у вашим рукама.

Радионицу води Јелена Илић (Нови Сад), архитекта и оригами мајстор..

Једнодневна радионица (субота, 10ч), за узраст од 6 до 14 година
9. Kреативна, едукативна и еколошка радионица “Ботаничар = уметник”

Покушаћемо да дочарамо атмосферу Ботаничке баште "Јевремовац" уз помоћ фотографија биљака, различитих плодова и лишћа које ћемо детаљно и пажљиво проучити а затим нацртати и успут научити нешто о свету биљака који нас окружује. Такође, проучаваћемо И биљни свет који нас окружује у нашој непосредној средини, у овом случају реч је о биљном свету Бачке Паланке!

Радионицу воде Марија Гајић (Београд), биолог и техничка сарадница у Ботаничкој башти "Јевремовац", Мира Фишкаловић, дипломирани биолог, и Јелена Виторовић, дипломирана сликарка

Тродневна радионица (чет-суб, 10ч), за узраст од 6 до 14 година

10. Драмско-креативна радионица “Речи, речи, речи”

Ова радионица има за циљ да кроз глумачке вежбе, вежбе меморије и концентрације, омогући полазницима да науче шта је то говорна радња и колико значења могу да имају речи које изговарамо. Сазнаћемо шта се све крије иза тих речи и тумачићемо их у причама, пословицама и дијалошким сценама.

Радионицу воде глумице Бојана Милановић и Соња Исаиловић.

Тродневна радионица (чет-суб, 10ч), за узраст од 7 до 14 година

>>> ПРИЈАВИ СЕ! <<<