Учествуј у радионицама!

За овогодишње онлајн издање Фестивала еколошког позоришта за децу и младе припремили смо вам три едукативно-креативне радионице. Ове године биће места за све, па тако пријаве нису потребне. Све што вам је потребно је да будете уз компјутер и наш сајт или апликацију (ако већ нисте то учинили о овде можете да је преузмете), а водитељи радионица ће вам кроз видео туторијале помоћи да у својим домовима начите нешто ново и корисно.БОТАНИЧАР = УМЕТНИК
недеља 13. септембар 11чДа ли знате шта су фосили? Сигурни смо да знате − али да ли знате шта су живи фосили? Знате ли како изгледа дрво које има више од 130 година или кактус који има бодље које личе на крзно животиње? Да ли знате да у Јапану људи негују посебан однос према биљкама, толико посебан да су направили и посебне врсте вртова: „јапанске вртове“. Све ове занимљиве биљке, биљке које зовемо „живи фосили“, оне које имају чудновате бодље, кору дрвета, цвет... све их можете видети у једној посебној башти: Ботаничкој башти „Јевремовац“. Имаћете прилику да прошетате кроз Башту на један другачији начин. Поред стакленика са егзотичним биљкама, отвореним простором са огромним дрвећем и јапанским вртом, упознаћете и делове Баште који нису баш лако доступни, а пођеднако су важни − то су библиотека и хербар. Видећете како су људи у прошлости проучавали биљке, правили хербаријуме и цртали их до најситнијих детаља.
Циљ наше радионице јесте да вам покажемо зашто је важно не само проучавати биљке додиром, мирисањем и фотографисањем већ је важно и да знамо како што боље да их нацртамо! Научићете трикове како да у природи нацртате биљку и после је обојите на најбољи могући начин!

Водитељке радионице: Марија Гајић, биолошкиња и техничка сарадница у Ботаничкој башти “Јевремовац” и Јелена Виторовић, дипломирана сликарка.

Узраст: 6-14 година
ПАПИР МАШЕ
недеља 13. септембар 11.30 чДа рециклажа може имати своју употребу и у уметноси доказује и ПАПИР МАШЕ. Техника папир маше (фр. papier mache - папирна каша) спада у ликовну технику израде употребних предмета: гињол лутака, фигура, маски, украсних предмета... Не морате бити вајари да бисте ово савладали! Помоћу папирних трака прави се маса која служи за обликовање. Као везиво користи се тапет лепак , али ми предлажемо домаћи рецепт (брашно и воду – скуван као сос). Готов и осушен облик може накнадно да се обрађује, дорађује, користи и траје годинама.
Припремити: жељу за стварањем , радост да уживате у игри, друштво да буде забавније ( мама, тата, сестра, брат...), мало стрпљења – док чекате да се осуши.

Циљ ове радионице:
Да научите технику папир маше;
Да самостално стварате, креирате;
Да освестимо значај рециклаже;
Да направите гињол лутку, фигуру, маску...

Водитељи радионице: Бранко Маринковић – свима знан чика Боцко, стваралац, уметник, заљубљеник у природу и Снежана Булаић, васпитачица у ПУ ,,Различак''.


ФЕП-ОВА МАЛА ЛАБОРАТОРИЈА
недеља 13. септембар 13.30 чЦиљ ове радионице је да приближи науку на занимљив и разумљив начин. Покушаћемо да подстакнемо вашу радозналост низом хемијских експеримената које ћете моћи да поновите уз помоћ родитеља. Хемија је свуда око нас, хајде да је упознамо! Да освестимо значај рециклаже;

Водитељка радионице: Слађана Kекезовић, докторант биохемијских наука.

Узраст: 5-105 година