ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ 27. ФЕП-а

субота 21. август


Академија умјетности Бањалука/Босна и Херцеговина


Ова трагикомедија прати јунаке српске историје и епике у борби против представника глобалистичког света. Радња почиње у музеју воштаних фигура где су српски великани принуђени да учине оно немогуће уколико желе да уђу у елитну европску заједницу историјских бесмртника. На располагању имају само једну ноћ у току које неко од њих мора да пронађе глобалистичког супервизора, фетишизирано и фактички недодирљиво божанство.

Центар за развој циркуске уметности „Лудифико”, Нови Сад/Србија


Овај перформанс бави се оживљавањем српског митског бића под именом Омаја, или Осења како се такође назива у одређеним крајевима. У овом перформансу три циркуске уметнице својим вештинама плеса и манипулације ватреним реквизитима, омађијају људе са намером да укажу на то шта у данашње време има моћ да омајава људе и скреће их са њиховог животног пута. Омаја се појављује ноћу, најчешће у близини воденице или на језерима, потоцима и шумама, а нестаје са петловима и првим зрацима сунца. Омајом се још назива и прва кап која падне са воденице и ко се окупа том водом, заштићен је од утицаја ових бића. Прича се да Омаје једино могу да виде људи који су рођени у суботу. Појављује се у облицима разних животиња: коза, мачка, кокошка, пас, биво, зец, као и у женском обличју, а сматра се да нема никакву моћ над човеком уколико он пред њом не проговори. Омаја је свуда око нас и сви смо ми некоме Омаје…


Први српски „soundcloud“ трепер, принц од Пефкохорија, Идеално лош, кене бери је једно од најпознатијих имена београдске андерграунд сцене. Музиком се бави од 2013. године, пре свега стварајући у Београду, а потом и на Азурној обали, где је и настао један од његових највећих хитова Мајеми Пефкохори. Сарађује са предводницима новог таласа хип-хопа у Србији, са колективом „Zicer Inc“ и Спејс Ноксијем, са којима је раме уз раме наступао овог лета и на највећим фестивалима у Србији.


Састав Бас и Стега настао је у августу 2011. године у Београду. Именован је спајањем почетних слогова имена чланова прве поставе. Музика коју Бас и Стега ствара саткана је од различитих музичких праваца који укључују даб, фанк, пост-рок, џез и многе друге који су пажљиво укомпоновани у плесне форме и обогаћени елементима савремене музике. У раним фазама, бенд је освајао награде на неколико демо фестивала и успео да се наметне јавности својом упорношћу, бескомпромисним ставом према стварању музике, јединственим музичким изразом. До сада су објавили два студијска албума Нова ствар и Негде далеко.
Бас и Стега су: Милош Спасић (синтисајзер), Стеван Ђорђевић (бас гитара), Урош Киш (бубњеви/семплер) и Драган Влајић Гале (гитара/вокал).


Пореклом из Зрењанина, Александар Нарижан је двадесетједногодисњи ДЈ који се представља под именом Пиринач. Активан је од 2018. године и такође је један од оснивача Банyа колектива. Сарађивао је са извођачима као што су Спејс Нокси, Елон, „Zicer Inc”, Нумеро, Брзо Трчи Љанми, Зоза, и многи други. Акценат му је на треп музици али се такође бави и другим жанровима као што су хип-хоп, „outsider dance“, гето хаус, „bounce“, итд.


„HIVE Music“ је хип-хоп састав из Бачке Паланке основан 2019. године. Састоји се од 8 чланова од којих су 3 продуцента/битмејкера и 5 извођача. Музику су почели да стварају из хобија, али су врло брзо постали познати на локалном нивоу. На 27. Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе публици ће се представити Белајски, Ален, Немања Наранчић, Квлу и „Notzza“.


Бачкопаланчани Бане и Деак дугогодишњи су чланови Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, а захваљујући ФЕП-у, Деак је и остварио свој први контакт са светом електронске музике. Љубитељима електронског звука Бане и Деак добро су познати по техно и тех-хаус мелодијама, кроз које истражују себе и граде нову генерацију љубитеља андерграунда у Бачкој Паланци.