ЗВАНИЧНА СЕЛЕКЦИЈА 27. ФЕСТИВАЛА ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Након претходне године која је била изазовна како за све нас појединачно, тако и за позориште као такво, мислим да је велики успех што је ФЕП успео да одржи континуитет, а истовремено буде пример тога како се у доба пандемије на, пре свега одговоран, а затим и креативан начин, организује један позоришни фестивал.

Будући да неке од представа које сам одабрала за прошлогодишњу селекцију из објективних разлога нису могле да се у њој ипак нађу, срећна сам што ћемо ове године имати прилику да их коначно погледамо. Међутим, и поред представа које сам још прошле године погледала и одабрала, ове године смо такође добили много пријава за предстојећи фестивал. Нажалост, капацитети су ограничени и морала сам да сведем свој избор на три нове представе. Стога, предлажем да се у ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЛЕКЦИЈИ 27. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, који ће се одржати под слоганом Поглавље 27, нађе следећих 7 представа:Селекторка Тијана ГрумићСелектовани за такмичарски програм такмичиће се за награду ДОБРО ДРВО.
НАГРАДА “ДОБРО ДРВО”:О награди стручног жирија одлучује трочлани жири састављен од:Имена чланова стручног жирија биће објављена накнадно.

О награди дечијег жирија одлучује седмочлани жири састављен од деце из Бачке Паланке која имају посебан афинитет ка драмској уметности узраста од 5 до 14 година. Ментор дечијег жирија је васпитач/учитељ као и драмски педагог.

О награди публике одлучује се путем оцењивања представе на скали од 1 до 5, као и на скали емоција за млађе од 5 година.

О награди за посебан допринос у стваралаштву за децу и младе одлучује Савет фестивала и Уметнички одбор.РЕВИЈАЛНИ ПРОГРАМ 27. ФЕСТИВАЛА ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Ове године смо посебно поносни на чињеницу да смо успели да реализујемо чак две представе у копродукцији како са институцијама тако и са организацијама цивилног друштва још једном доказавши да сарадњом између институционалног и независног сектора настају храбрије и актуелније представе за децу које испитују не само нове форме него и табу теме када је упитању рад са децом и за децу. Овим значајним кораком у домену позоришне продукције Фестивал еколошког позоришта се приближава идеји да ствара позориште током целе године и активније буде укључен у нове методе праћења и развоја деце и младих путем уметности. Обе представе могу се сврстати у еколошки театар јер се баве екологијом духа што је предуслов за здраву животну средину у сваком смислу.

Представе које ћемо гледати у оквиру ревијалног програма су:

представа у част награђених


представа која отвара Фестивал


Соња Петровић, директорка Фестивала