ПРЕДСТАВЕ НА 28. ФЕСТИВАЛУ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ


ТАКМИЧАРСКА СЕЛЕКЦИЈА

Ове године на конкурс Фестивала еколошког позоришта за децу и младе било је пријављено више од 50 позоришних представа из целог света.

Нажалост, ни након две године пуне изазова у организацији Фестивала (због отежаног путовања услед мера које су биле на снази због пандемије вируса Kовид 19), криза не јењава. Сада се свет суочава са ратним сукобима, а већ је осетна и нова финансијска криза као последица рата, која погађа све земље света и која се одражава на све сегменте живота, а нарочито на културу. Ипак, међу овогодишњим пријавама Уметнички одбор Фестивала имао је веома богат избор представа из земље и региона, те у уметничком смислу. Бачкопаланачка публика неће остати ускраћена за квалитет и садржајност фестивалског програма, a све то захваљујући организационом тиму Фестивала који је уложио велики напор да се овакав међународни програм ипак реализује.

Основни критеријуми за селекцију представа били су, као и увек, њихов уметнички квалитет и могућност извођења представа у техничким условима које Фестивал поседује. Осим тога, ове године све селектоване представе морале су на неки начин да одговоре на овогодишњу тему „КРЕТАЊЕ” која тежи да укаже на више проблема којима је заједничко кретање:
Избор је био изузетно тежак, а Уметнички одбор Фестивала је за 28. издање ФЕП-а, под слоганом „КРЕТАЊЕ”, изабрао десет представа у такмичарској селекцији.
МОГУЋНОСТ ЗАБАВЉАЊА КОД ПТИЦА / Битеф театар (Београд, Србија)


Четвртак 18. август
Градски биоскоп 18ч


Предмети из свакодневног живота, који су главни ликови ове представе, доносе нам причу о два суперхероја: жени-дрвету и човеку-птици. Представа "Могућност забављања код птица" нас подсећа да свет није и не треба да буде антропоцентричан и да су људи само део природе која такође има своје право да расте, цвета, лети, пева, трчи, кљуца, па и да се забавља. Ова еколошки освешћена представа, суочава хладан свет технологије и предмета са светом природе, тако стварајући апокалиптичне призоре и доживљаје познате савременом човеку а какви су у позоришту ретко срећу.

Узраст: 12+


Ауторски тим:

Текст: Тијана Грумић
Режија: Никола Исаковић
Дизајн сцене и лутака-објеката: Јована Матић, Ема Павловић
Електромеханика: Стеван Голубовић
Видео анимација: Маша Тадић
Видео монтажа: Момчило Вујовић


Извођачи / луткари:

Младен Милојковић, Данило Бракочевић, Ана Милосављевић
ECHOES OF CELEBRATION (ОДЈЕЦИ СЛАВЉА) / Ikarus Stage Arts - Nordisk Teaterlaboratorium Odin Teatret (Холстебро, Данска)


Четвртак 18. август
Флорида 21ч


„Одјеци славља“ је позоришни концерт који користи песме, игру и музику из целог света (европска, латиноамеричка, балканска музика итд.) да реконструише старе традиције и да изрази захвалност. У свим културама крштења, венчања и сахране су најважније прославе у друштву, а међу овим уобичајеним ритуалима и манифестацијама, певачки глас као инструмент увек је био важан облик изражавања. Ова представа прославља живот кроз песме - тако стварајући простор за сећање на оне који више нису међу нама.

Узраст: од 3 до 103


Ауторски тим:

Режија: Carolina Pizarro
Музички уредник: Rodrigo Contreras


Играју:

Francesca Tesoniero, Gabriela Arancibia Villagra, Hui Tsyr Yang, João Carlos Silva, Matias Carruitero, Michelle Marie Rodríguez, Pablo Lara, Rodrigo Contreras, Sigrid Norheim Ørntoft, Simon Samuelsson, Zuzana Ďuríková
АГНЕСА И ХРАБРЕН / Међународни театарски фестивал Mess – Сцена Mess (Сарајево, Босна и Херцеговина)


Петак 19. август
Градски биоскоп 16ч


„Агнеса и Храбрен” је прича о двоје младих који се не уклапају у своју средину. Агнеса је племкиња која не жели да се уда, а Храбрен је млади ковач који носи терет славе свога оца. Једног дана, њих двоје ће се сусрести у шуми, обоје у бегу од притисака своје околине и неиспуњених очекивања. Ова бајка, инспирисана локалном традицијом и мотивима, говори о храбрости и пријатељству у којој двоје јунака побеђују наметнуте им улоге и подстиче најмлађе љубитеље театра на размишљање о стереотипима у друштву и њиховом рушењу идући путем својих снова.

Узраст: 6+


Ауторски тим:

Текст и режија: Емина Омеровић и Оливер Јовић
Коауторство: Маја Изетбеговић
Костим, сценографија и цртежи: Адиса Ватреш Селимовић


Играју:

Дина Мушановић, Ирма Алимановић, Дражен Павловић
АСТРОНАУТИ / Умјетничка организација Shooma (Бјеловар, Хрватска)


Петак 19. август
Флорида 17ч
*неопходна резервација на мејл ivana.milinkovic@fep.org.rs
*број гледалаца ограничен на 30


Позоришно – плесна и интерактивна представа„Астронаути” позива публику да од самог почетка учествује у представи: деца заједно са извођачима спроводе астронаутске вежбе као припрему за „путовање у свемир”. Цело путовање пропраћено је музиком која настаје уживо, што чини да ово аутентично позоришно искуство истовремено буде и естетске и социјалне природе.

Узраст: од 4 до 9 година


Ауторски тим:

Kонцепт и режија: Маја Зећо
Kореографија: Ирма Унушић
Mузика: Ванеса Петрац, Иван Маројевић
Kостимографија: Селена Газда


Играју:

Уна Шталцар Фурач, Ирма Унушић
ЦРНО ЈАГЊЕ / Прво приградско позориште – Пулс театар (Лазаревац, Србија)


Петак 19. август
Флорида 20ч


У једном белом царству у којем је краљ бели медвед и све животиње су беле, једног дана рађа се црно јагње. Само зато што је другачије, опште је мишљење да мање вреди, да је мање лепо и да мање зна. Представа „Црно јагње” доноси важне теме попут: разлика у друштву, заједничког живота, солидарности и лепоти прихватања различитости.

Узраст: 3+


Ауторски тим:

Текст и режија:Саша Б. Латиновић
Сценографија и идејно решење лутака:Јелена Милић - Златковић
Mузика:Вук Миленковић
Текст сонгова:Владимир Ђурђевић, Саша Б.Латиновић
Кореографија и технологија лутака:Зорана Милошаковић
Kостимографија:Соња Kоторчевић


Играју:

Јелена Цвијетић, Александар Трмчић, Маја Софронијевић, Угљеша Спасојевић, Боба Стојимировић и Ана Ћук
БАЈА БУФ / VRUM performing arts collective (Беч, Аустрија) и Шпанцирфест / Парк креативе (Загреб, Хрватска)


Субота 20. август
Флорида 9.30ч и 11ч
*неопходна резервација на мејл ivana.milinkovic@fep.org.rs најкасније до 16. августа
*број гледалаца по игрању ограничен на 10 беба са родитељима


Ова представа доноси јединствено искуство првог откривања могућности невербалне комуникације и телесних инстинкта кроз опуштену атмосферу у којој сви присутни заједно креирају сваки пут нову представу, било да директно учествују или посматрају. „Баја Буф”је догађање, представа и игра намењена бебама, а одвија се у великом и меканом простору који нуди мирно и сигурно окружење. У „Баја Буф”-у,деца су слободна да сама одлуче када и како желе да учествују а према њиховим одлукама одрасли ће показати пуно поштовање!

Узраст: За бебе од 10 до 24 месецa


Ауторски тим:

Концепт: Sanja and Till Frühwald
Mузика: Дамир Шимуновић
Сценски дизајн и костим: VRUM performing arts collective


Играју:

Sanja Frühwald / Till Frühwald, Ana Mark, Ana Kreitmeyer
I CYRANO И ДЈЕВОЈЧИЦА / копродукција Театра Poco Loco (Загреб, Хрватска) и Хрватског народног казалишта Ивана пл. Зајца (Ријека, Хрватска)


Субота 20. август
Градски биоскоп 16ч


О девојчици која се сусреће са емоцијама које не може ни одредити ни разумети. Ова поетска представа, осим о љубави, говори и о пријатељству, о селидбама и о томе колико оне тешко падају деци. Међутим, оно што је најважније, говори о томе да свако заслужује да воли и буде вољен.

Узраст: 10+


Ауторски тим:

Режија, адаптација и драматургија: Guillermo Baldo
Сценографија: Agostina Barbarini / Guillermo Baldo
Kостимографија: Yanina Pastor
Музика: Lusiana Lipchak / Franco Dallamore
Дизајн светла: Daniel Maluf
Уводна песма: Susy Schock

Адаптација костимографије: Мануела Паладин Шабановић
Адаптација сценографије: Иван Ботички
Адаптација светла: Жељко Дешић


Играју:

Ромина Тонковић / Зринка Kушевић, Ана Марија Брђановић / Маја Kатић
ДИВЉОЖДЕР / Народно позориште Тоша Јовановић (Зрењанин, Србија)


Субота 20. август
Флорида 18ч


Представа „Дивљождер”је прича о дечаку и његовом путовању које је метафора погледа у себе самог и страхова са којима се деца суочавају током одрастања.

Узраст: 2+


Ауторски тим:

Режија, дизајн лутака и сценографија:Јован Царан
Музика:Данило Михњевић


Играју:

Наташа Милишић, Андрија Поша, Данило Михњевић, Снежана Попов, Татјана Бараћ, Мирослав Маћош
GIANTS_PLASTIC LENDSCAPES (ДИВОВИ_ПЛАСТИЧНИ ПЕЈЗАЖИ) / Odprti predali, Завод за слободне интердисциплинарне процесе (Kрањ, Словенија), Hiša otrok in umetnosti и Zavod Carnica (Layerjeva hiša) (Љубљана, Словенија)


Субота 20. август
Флорида 20ч


Ова еколошко-критичка представа за све узрасте говори о утицају и последицама које сваки људски поступак са једног краја планете има на другом крају планете кроз узрочно-последичну везу (теорија ефекта лептира). Kроз поетску плесно-визуелну причу у овој представи видећемо како бачени отпад доприноси разбијању санти леда, климатским променама и формирању пластичних острва у океану.

Узраст: 5+


Ауторски тим:

Концепт, режија и кореографија: Ajda Tomazin
Музика: Drejc Pogačnik, Sašo Tepina
Дизајн простора и костима: Ajda Tomazin, Gall Močnik
Дизајн светла: Anže Virant


Коауторство и изведба:

Špela Premelč
TИХИ ДЕЧАК / Позориште за децу (Крагујевац, Србија)


Недеља 21. август
Градски биоскоп 12ч


„Тихи дечак” је луткарска представа без лутака – то је плес прстију и глума тела, који су засновани на принципима такозваног платформ театра, где човек на сцени може бити уједно и глумац, и лутка, и сценски елемент, и реквизит. Емотивна прича о дечаку који након несрећног догађаја бива принуђен да свет посматра из тишине. Представа „Тихи дечак” једна је од најнаграђиванијих представа за децу у нашој земљи. Служи се и језиком глуво-немих.

Узраст: 8+


Ауторски тим:

Текст: Ана Душа и Тин Грабнар
Режија: Тин Грабнар
Драматургија: Ана Душа
Музика: Митја Врховник Смрекар
Kостимографија: Сара Смрајц Жнидарчич


Играју:

Миломир Ракић, Љубица Радомировић, Милош Миловановић, Сања Матејић