Proglašeni pobednici 29. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade

četiri dana hrabrih formi i autora na litici, pozorišta, dečije graje, sreće i ljubaviFestival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP) u Bačkoj Palanci, završen je uručenjem nagrada „Dobro drvo“. Nagrade su dodelili, publika, dečiji žiri, žiri mladih i stručni žiri.

Predstavi „Bebidron“, Nezavisna produkcija Praktikabl - Plesni kolektiv Pokretnica, pripao je festivalski gran pri –„Dobro drvo“ za najbolju predstavu u celosti, po odluci stručnog žirija. Za predstavu najbližu deci, dečiji žiri doneo je odluku da nagradu „Dobro drvo“ podele dve predstave – „Error 404“ (Greška 404) trupe Ángeles de Trapo iz Malage (Španija) i „Nedostajanje“ Pozorišta Lutaka Niš. „Dobro drvo“ za predstavu najbližu mladima, žiri mladih dodelio je predstavi „Ne idi daleko“, Dečjeg pozorišta Subotica.Po odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu Ljubica Beljanski-Ristić, dramska pedagoškinja, Jovan Caran, glumac-lutkar i Smiljana Marinković, glumica, izdvojile su se još dve predstave, kojima su dodeljene specijalne nagrade. Za energiju kolektivnog duha nagrađena je predstava „Ne idi daleko“, Dečjeg pozorišta subotica. „the Boy and the Ball“ (Dečak i lopta), Stephan Noonan u partnerstvu sa The PaperBoats iz Albertona (Australija), nagrađena je za interaktivni i pedagoški pristup.

Publika je najvišu ocenu dala predstavi „the Boy and the Ball“, čiji se autor Stephan Noonan u Australiju vraća sa još jednom nagradom. Izvođenju predstave australijskog autora priustvovao je i ambasador Australije u Srbiji, njegova ekselencija Danijel Emeri, koji je bio gost 29. FEP-a.
Obrazloženje stručnog žirija – najbolja predstava u celosti „Bebidron“


„Nezavisna produkcija Praktikabl - Plesni kolektiv Pokretnica iz Novog Sada sa plesnom predstavom za bebe i roditelje “Bebidron”, otvorila je novo poglavlje predstava za najmlađi uzrast svojim visokim kvalitetom, estetskim postignućem, stvorenom atmosferom i imaginarnim svetom pokreta, gesta, izraza koji oživljava prazan prostor uvodeći poetiku teksta i simboliku priče, predmete iz svakodnevnog života bebe preko kojih ostvaruju punu komunikaciju sa svojom malom publikom. I bebe i roditelji poneće ovo iskustvo i doživljaj pozorišta kao vrednost koju treba negovati, podržati i uvesti na velika vrata u veliki svet pozorišta.“
Obrazloženje dečijeg žirija Predškolske ustanove „Različak“ – predstave najbliže deci „Error 404“ i „Nedostajanje“


„Error 404 je dobra predstava zato što ima zanimljivu scenografiju, glumac odlično animira lutku, ima i smešnih i ozbiljnih scena, a nastala je po životnoj priči i veoma je poučna.

Nedostajanje je dirljiva priča o prijateljstvu u kojoj glumci lepo animiraju lutke, prave muziku na sceni, a i same lutke su lepe. Glumci se takođe igraju rečima, što je veoma zanimljivo, a predstava nije nimalo strašna ili tužna.“
Obrazloženje žirija mladih Dramskog studija „Proscenijum“ – predstava najbliža mladima „Ne idi daleko“


„Priča nas je izuzetno emotivno dotakla i skrenula pažnju na vrednost i značaj porodice. Ukazala jasno na strahote i besmisao rata čije posledice dovode do rušenja odnosa u porodici i prekida jednog nevinog, čistog, razdraganog detinjstva.

Istovremeno, uz malo govora, pokretom i naracijom, uokvirenih muzikom, predstava je uspostavila odnos sa nama kao publikom i prenela nam jasnu poruku da se za prave vrednosti treba boriti, a da je najjače oružje ljubav.“
Pod sloganom „Na litici“, 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održan je od 24. do 27. avgusta u Bačkoj Palanci. Tokom četiri dana Festivala, u takmičarskom programu odigrano je šest predstava iz Srbije, Španije, Italije i Australije, a u revijalnom programu odigrane su dve predstave naših sugrađana – monodrama Nikole Milakovića „Marso“ i „Pradevojčica“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin, u režiji Sonje Petrović.


Osim predstava, održane su i edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, a stručna javnost imala je priliku da prisustvuje javnom čitanju tekstova savremenih autora namenjenih za izvođenje u pozorištu za decu i mlade – pobednički tekst i tekstovi koji su izabrani u uži izbor na prvom konkursu u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.


Uoči i tokom Festivala, u zamenu za ulaznice, prikupljan je reciklažni otpad – čepovi, pet ambalaža, limenke, papir, karton i staklo. Prikupljeno je gotovo dve tone otpada, a prihod od reciklaže i donacija i ove godine biće uplaćen u humanitarne svrhe za našu sugrađanku Lenku Žutković.


29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Incanto industries i kompanije Štark, a realizovan je u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka. Predstave 29. FEP-a realizovane su uz pomoć Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Španske kulturne agencije kroz program ”Programme for the Internationalization of Spanish Culture (PICE)”, vlade Južne Australije i Ambasade Španije.