ЈАВНО ЧИТАЊЕ

текстова савремених аутора намењених за извођење у позоришту за децу и младеУ питању је победнички текст и текстови који су изабрани у ужи избор на првом конкурсу у организацији регионалне платформе Од малих ног(у) и Градског казалишта Жар птица из Загреба.

Стручни жири радио је у саставу: Драго Утјешановић, директор ГK Жар птица; Тијана Грумић, драматуршкиња и драмска списатељица; Илија Гајевић, професор књижевности; Рок Kравања, глумац; Игор Третињак, позоришни критичар и театролог.

Поред победничког текста овогодишњег конкурса МЕСТО ГДЕ ОДЛАЗЕ ИЗГУБЉЕНЕ СТВАРИ Ане Ивановић (Србија)представићемо вам и текстове који су ушли у ужи избор:

KРАЉЕВСТВО СИЊЕГ KИТА, Јака Андреј Војевец (Словенија)

ОСОБА ИЗ БУДУЋНОСТИ, Иван Грчић (Хрватска)

ПАНДОРИНА ШKРИЊИЦА, Kим Kомљанец (Словенија)

ПУТОВАЊЕ У ЗЕМЉУ СРАМА, Дора Голуб (Хрватска)

СЕЗНАМИ ЗА ЖИВЉЕЊЕ, Јака Смеркољ Симонети (Словенија)

СХВАТИ МЕ ВРЕМЕНОМ, Теодора Kипа (Црна Гора)

СВЕ СТВАРИ ЈЕДНЕ ДУШЕ, Сара Лустиг (Хрватска)


На јавни позив пристигло је укупно 70 текстова из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије и Словеније. Текстове је одликовала разноликост у приступу, стилу, жанру, као и циљној публици којој се обраћају. Важно је истаћи да је велика већина како пристиглих, тако и одабраних текстова намењена младој, односно тинејџерској публици, те да се бави актуелним друштвеним питањима и проблемима са којима се млади данас сусрећу. Осим тога, текстови су били разнолики и по питању ауторских поетика и форме, што је представљало велики изазов при одлуци о победничком тексту. Победнички текст и седам текстова који су се нашли у ужем избору првог јавног позива платформе Од малих ног(у) пружају широк спектар тема, уметничког израза и ауторских поетика које ће, надамо се, наћи и своје место на позоришним сценама.


26. август субота 19.30ч МУЗЕЈ ГРАДА