СТРУЧНИ ЖИРИ

ЉУБИЦА БЕЉАНСКИ-РИСТИЋ


Рођена у Болзану, Италија. Живела и школовала се у Пули, Хрватска. Дипломирала југословенске књижевности и српскохрватски језик на Филолошком факултету у Београду. Бави се иновативним и партиципативним драмским стваралаштвом за, са и од деце и младих стваралачком игром, стваралачким и уметничким васпитањем и образовањем, драмом и позориштем у образовању, позориштем партиципације, уметношћу за друштвене промене и развојем концепта полифоне драме и позоришта. Kао уредница драмског програма у Центру за културу "Стари град" у Београду (данас Пароброд/Установа културе "Стари град") од 1977. године води Дечји драмски студио "Шкозориште", а од 1981. године оснивањем Студија стваралачког васпитања "Школигрица" окупља и даје подршку младим стручњацима и уметницима да се едукују кроз праксу и практично-истраживачке пројекте из којих се 1999. године ствара база за оснивање Центра за драму у едукацији и уметности ЦЕДЕУМ, Националног центра Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање ИДЕА. Води националне пројекте и учествује у међународним пројектима, води бројне семинаре и радионице едукације наставника и уметника и ангажује се у оквиру реформских промена у образовању, стратегији образовања и стратегији културе за област интерсекторске сарадње културе и образовања, посебно за активности драме и позоришта у оквиру области уметности. Поставила је концепт Битеф Полифоније 2000. године развијајући уреднички тимски рад и специфичан "полифони концепт" овог све значајнијег пратећег програма Београдског Интернационалног Театарског Фестивала нових позоришних тенденција Битеф. Један од оснивача и сада почасни члан Аситеж Србије. Од 2014. године консултант у истраживачком тиму креирања базе података културне понуде намењене деци и младима Завода за проучавање културног развитка Србије у пројекту "Kултурна партиципација и културно наслеђе". Добитница значајних националних и међународних награда и признања за допринос у области културе и образовања, посебно за област драмског стваралашта и позоришта за децу и младе.


ЈОВАН ЦАРАН


У зрењанинском луткарском позоришту радио као глумац-луткар од 1974.
Играо је у скоро свим луткарским представама. Постоји и око тридесет награда од разних фестивала – за глуму, луткарски дизајн, дизајн, правац, луткарски текст. Написао и више текстова за луткарско позориште од којих је петнаестак играно по разним позориштима.До сада режирао око педесет представа у Србији и Босни и Херцеговини. Водио драмски студио из кога је потекла млада генерација глумаца луткара. Уређивао и одржавао најобимнији интернет сајт о луткарству у Србији “ДНК-луткарства” који је садржавао техничке илустрације, интервјуе и базу готово свих текстова о луткарству на нашем језику. Сада пише нове текстове за луткарске представе а и за часописе посвећене луткарству. Недавно је из штампе изашла његова књига „Бајкологија за луткаре“. Припрема речник луткарства под радним називом „Туристички водич кроз свет бајке“. Популарише луткарску уметност кроз разне радионице. Израђује и конструише лутке у сопственој радионици.
Што се тиче формалног образовања, стигао је скоро до краја студија организације на ФДУ Београд, а занат је стицао у “Дадову” – Београд, Позоришту “Дечји бич” при зрењанинском “Дому омладине”, Драмском студију Јована Бате Путника и касније проф. Драгана Јовића.


СМИЉАНА МАРИНКОВИЋ


Рођена у Бачкој Паланци 9.9.1988. Академију уметности Универзитета у Бањој Луци завршила 2014. године, у класи проф. Елене Трепетове Kостић. Од 2015. до 2018. године радила је као асистент на предмету глума на Академији умјетности у Бањој Луци. Од 2018. године члан је глумачког ансамбла Народног позоришта Републике Српске, а као сарадник била је ангажована у Дјечијем позоришту Републике Српске, Градском позоришту Јазавац, Невид Театру, Студентском позоришту, Градском позоришту Градишка... Од 2020. води часове глуме у Школи глуме и говора Студија Јазавац, са децом узраста од 9 до 12 година. Њена мајка Нада Маринковић, сада директорка предшколске установе ”Различак” је једна од оснивачица Фестивала еколошког позоришта за децу. Kроз различите функције, Смиљана је уз ФЕП од његовог оснивања. 2016. године на 22. Фестивалу еколошког позоришта за децу и младе освојила је награду за најбољу представу по мишљењу дечијег и стручног жирија са представом ”Пустоловине Болета Комете” Невид театра из Бањалуке у којој тумачи Болета Комету. Живи и ради у Бањалуци. Мајка је четворогодишње девојчице Ленке.