ЕДУКАТИВНО-ТЕОРИЈСКИ ПРОГРАМ

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ

KРЕТАЊЕ: KУДА ИДЕ ПОЗОРИШТЕ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ?


ФЛОРИДА (петак, субота, недеља)


Kолективно фестивалско искуство, као и свако колективно искуство, има моћ да направи реалне и дугорочне последице у заједници. Kако би фестивалски жар и полет могао да се формулише и усмери мисао учесница/ка ка позитивним променама у позоришном свету, формулисали смо три теме за полемику.


1) Зелено светло: Ангажман у позоришту за децу и младе (12ч петак 19.август)


Без обзира на то како се позоришне раднице и радници односили спрам етикете “ангажовано” у позоришту, на овом округлом столу она треба да буде схваћена као способност позоришне представе да мења свет. Kоји је домет промена које позориште може да покрене, којим средствима позоришни људи бирају да подстичу промену, мора ли и позориште да се промени да би успело да подстакне промену... И, узгред, није ли свака промена управо – кретање? Будући да постоји разумевање позоришних радница и радника да позориште доноси промену макар на индивидуалном плану, те да се питање моћи позоришта међу људима који у њега верују ретко поставља, овај округли сто добио је зелено светло од стране шире заједнице.2) Жуто светло: Интердисциплинарност у позоришту за децу и младе (12ч субота 20.август)


Интердисциплинарност у позоришту за децу и младе све је чешћа појава, премда многе главешине позоришних кућа остају сумњичаве спрам потребе за психологом или педагогом у раду на представи. Зашто је то тако и на који начин интердисциплинарност може да помогне позоришту да расте и развије се – тема је другог округлог стола. Интердисциплинарности и није толико лако да јури путевима позоришта за децу и младе те се пред њим налази жуто светло.3) Црвено светло: Табу у позоришту за децу и младе (10ч недеља 21.август)


На жалост у великом броју случајева црвено светло дочекаће многе покушаје за инсценацију табу тема у позоришту за децу и младе. Парадоксално, управо су ово теме о којима позориште можда на најбољи начин може да говори са младима – непосредно, а суптилно, емпатично и паметно. Смрт, болести зависности, занемаривање, насиље... део су, у већој или мањој мери, свих наших живота и као такви представљају велики извор страха и нелагоде. Може ли позориште да помогне у превазилажењу тог страха, у тражењу унутрашње снаге, у грађењу сопственог идентитета на појмовима супротним насиљу? Савремено позориште, такође често упада у замку да идентитет своди на “подразумевани” поглед на свет белог, хетеросексуалног мушкарца/дечака. Овај је ПОВ подразумевани и жели да се представи као универзални иако то није за више од 50% позоришне публике (за почетак: девојчице). Начин на који се унутрашњи живот девојчица представља врло је проблематичан, иако на том пољу постоји помак. Тело и секусалност и даље су веома скрајнути (запитајмо се само у ком се броју представа за младе уопште спомиње менструација!). Такође, врло се мали број представа одважује да доведе у фокус друге идентитетске одлике попут хомосексуалности или припадност ‘другим’ расама или националностима. Све ово део је великог корпуса табу тема које тек на мала врата, скривеним путевима, често преко независних трупа и подухвата, улазе у свет позоришта за децу и младе.Разговоре модерира
МАРИЈА БАЦКОВИЋ


Рођена 1989. године у Титограду. Живи и ствара у Подгорици. Од 2009. године се заједно са групом ентузијаста труди да попуни празан простор око младих људи и у њима. Успева да води Драмски студио Празан простор од 2015.г. Професионално је сазрела уз Kоторски фестивал позоришта за ђецу – од исписивања улазница до уредничког тима. Душу је оставила Kоторском фестивалу позоришта за ђецу, па остале фестивале посећује само срцем. Ради као асиситенткиња редитеља искључиво у интензивним процесима. Продуцира само немогуће пројекте, а по занимању је психолог. Једна од оснивачица регионалне платформе Од малих ногу. Свесна да не може да промени свет, али може живот неке деце. Па мало ли је?


ПРЕДСТАВЉАЊЕ СВЕТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ 2023

Assitej Artistic GatheringСУБОТА 20. АВГУСТ
18Ч ФЛОРИДА


АСИТЕЖ Србије је национални савез позоришта за децу и младе који окупља домаће позоришне институције, независне позоришне трупе, као и уметнике и стручњаке појединце активне у овој области и регистрован је као струковно удружење.

Светска конференције позоришта за децу и младе Assitej Artistic Gathering је највећи глобални догађај у овој области, који се сваке године одржава у другом граду на свету,а чији ће домаћини бити Београд и Нови Сад у периоду од 20. до 24. новембра 2023. године. Ово је први пут да се овако значајан светски догађај реализује на простору Балкана, зато ће фокус Светске конференције у Србији бити географски на читавом региону, а тематски на новим технологијама, правима деце и еколошким променама. На овој презентацији чућете више о доприносу оваквог догађаја домаћој позоришној сцени и њеним уметницима.