FEP NA PREKRETNICI

Od 20. do 24. novembra naša zemlja imala je priliku da bude domaćin Svetskoj konferenciji izvođačkih umetnosti za decu i mlade pod sloganom Prekretnica koja se po prvi put od osnivanja Svetske mreže Assitej Internacional 1965. održala i u našem regionu. Više od 500 profesionalaca u izvođačkim umetnostima i predstavnika pozorišta i festivala iz celog sveta, boravilo je u Novom Sadu i Beogradu, gde su se upoznali sa ovdašnjom pozorišnom scenom za decu i mlade i predstavili i razmenili nove ideje i pozorišne prakse namenjene deci i mladima.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade je kao član mreže i partner na projektu glavnom organizatoru Assitej Srbija imao čast da se predstavi kroz nekoliko različitih formata programa.

Konferencija je simbolično počela na Svetski dan deteta 20. novembra celodnevnom međunarodnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Naš festival je tom prilikom bio predstavljen kao primer dobre prakse zalaganja umetnika za bogatiji kulturni život dece i mladih u decentralizovanoj lokalnoj zajednici.Jana Šumarac prezentuje Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade na Konferenciji „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“Nakon toga su delegati Izvršnog odbora ASSITEJ International i gosti velikog broja svetskih predstavništava uživali u predstavi “Ja sam Akiko” koju smo uz Kulturni centar Pančevo koproduciralii. Nakon pozitivnih kritika, osetili smo još veći motiv i želju da našim mladim ljudima, uprkos brojnim socioekonomskim izazovima, i dalje istim intenzitetom pružimo raznovrsni sadržaj visokog kvaliteta.


Predstava “Ja sam Akiko” u okviru programa 5. FAS-a u Dečijem kulturnom Centru BeogradU saradnji sa platformom Od malih nogu i ASSITEJ Srbija, realizovali smo i rezidencijalni program Next Generation na temu “Održivost kao budućnost pozorišta za mladu publiku”. Na rezidenciji je učestvovalo 15 umetnika; iz Brazila, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Irana, Meksika, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Ugande i Švajcarske. Program je počeo 14. novembra 2023. kako bi mladi profesionalci imali svu potrebnu slobodu i neophodno vreme za kreativno izražavanje pre početka velikog događaja. Okruženi očuvanim lepotama prirode Sremskih Karlovaca i inspirisani kulturnom istorijom ovog mesta, zajedno sa svojim mentorima Nikolom Zavišićem (Srbija), Vilemom Miličevićem(Hrvatska) i Davidom Ragotom (Francuska), uspeli su da svojom autentičnošću doprinesu ponudi radionica, projekata i obrazovnih šansi za decu i mlade.


Učesnici Next generation rezidencije zajedno sa mentorima i koordinatorima programa.Nakon 10 dana rada, poslednjeg dana Prekretnice, prezentovali su svoje ideje budućim saradnicima. Posebno smo ponosni na činjenicu da su mnogi u svom stvaralaštvu pokazali visok nivo ekološke osvešćenosti.

Sa radom naše organizacije strani delegati su mogli da se upoznaju i na Otvorenom marketu u SKC Fabrika u Novom Sadu, gde smo izlagali svoje dosadašnje akcije i ostvarene rezultate, u društvu vodećih svetskih imena u sektorima koji rade sa svim uzrastima najmlađe publike.


Deo propagandnog materijala kojim se FEP promovisao na Open marketu u Studentskom kulturnom centru Fabrika.


Dalija Aćin Talander prezentuje svoj rad na „Konferenciji o scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i omladinu”Nikola Novak, student režije Akademije umetnosti u Novom Sadu i dugogodišnji član naše FEP porodice, je istakao da mu najznačajnije bilo prisustvo na „Konferenciji o scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i omladinu”, “Raznovrsni paneli, koji bi se na momente pretvarali u plodonosne diskusije o inovacijama i anticipacije gotovo futurističkih naučnih koncepata, održali su se u prostoriji SCEN Lab bioskopa na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde se ovaj studijski odsek za scenski dizajn i nalazi.”


Nikola Novak na „Konferenciji o scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i omladinu”Na petom specijalnom izdanju Festival ASITEŽ-a Srbija, koji je tekao uporedo sa umetničkim skupom, prikazana su neka od dela koja su Bačkopalančani i Bačkopalančanke već ocenili svojim aplauzima poput Mogućnost zabavaljanja kod ptica (specijalna nagrada stručnog žirija na 28.fep-u), Tu sam ispod polovine kapi (nagrada publike na 27.fep-u), Luda šuma (najbolja predstava prema odluci stručnog i dečijeg žirija na 27.fep-u) i Pradevojčica (predstava je odigrana u čast nagradjenih na 29. fep-u) što dokazuje da je kvalitet fep-ovog programa u korak sa evropskim i svetskim tendencijama u oblasti izvođačkih umetnosti za decu i mlade.


Predstava “Tu sam ispod polovine kapi” u Dečijem kulturnom centru Novi SadPodsećamo da je Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade već imao zapažana učešća na Svetskim konferencijama ovakvog tipa, kada je prošle godine naša direktorka, rediteljka Sonja Petrović, ujedno i članica izvršnog odbora Assitej-a Srbija i predsedavajuća mreže Next generation boravila u Švedskoj.


Predsednica Asiteža Srbija Diana Kržanić Tepavac i članice Izvršnog odbora Jovana Rakić, Sonja Petrović i Tatjana Nikolić na zatvaranju Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade u Studentskom kulturnom centru Fabrika, Novi Sad.Sledeća zemlja domaćin Svetske konferencije je Kuba, a mi već uveliko kreativno promišljamo kako ćemo se prezentovati tom delu sveta čije pozorište za decu i mlade još uvek nismo imali prilike da vidimo.


“Glasovi novog sveta”, slogan sledeće Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade kod će se ralizovati od 24. maja do 1. juna 2024. godini u Havani (Kuba).