PLATFORMA OD MALIH NOGU I
GRADSKO KAZALIŠTE ŽAR PTICA IZ ZAGREBA
raspisuju:

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU TEKSTOVA NAMENJENIH IZVOĐENJU U POZORIŠTU ZA DECU I MLADE

Regionalna platforma Od malih nogu i Gradsko pozorište Žar ptica iz Zagreba raspisuju Javni poziv za prijavu novih tekstova autorki i autora iz regiona namenjenih izvođenju u pozorištu za decu i mlade.

Javni poziv otvoren je do 30.9.2022. godine. Rezultati poziva biće objavljeni u decembru 2022. godine.


I.


Na poziv se mogu javiti autorke i autori koji pišu na sledećim jezicima: bosanski, crnogorski, hrvatski, slovenski (slovenački) i srpski. Prihvatamo tekstove pisane isključivo na latiničnom pismu. Tekstovi ne smeju da budu prethodno izvedeni, javno čitani ili objavljeni. Tekstovi se šalju pod šifrom, a autori i autorke mogu prijaviti jedan tekst. Šifrovani tekstovi se u pdf formatu šalju na e-mail adresu javni.poziv@odmalihnogu.org, dok je u telu mejla uz šifru potrebno navesti i sledeće podatke o autorkama i autorima: ime i prezime, e-mail adresa i broj telefona.


II.


Prednost će imati oni tekstovi koji korespondiraju sa sadašnjim društvenim trenutkom, i temama otuđenja, samoće, mentalnog zdravlja, očuvanja životne sredine i ekologije duha.

O pobedničkim tekstovima odlučivaće stručni žiri u sastavu:Kriterijumi za odabir tekstova su njihov kvalitet, dramaturška ujednačenost kao i originalnost u ideji i pristupu.
III.


Prvonagrađeni tekst će biti izveden u produkciji GK Žar ptica u 2023. godini uz otkup autorskih prava u iznosu od 1500 eura.

Osim pobedničkog, stručni žiri može preporučiti i druge tekstove pristigle na konkurs koji će uz pobednički tekst biti objavljeni u Ediciji Ćuk Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Javno čitanje tekstova bit će održano na Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci 2023., dok će se oni dodatno promovisati na drugim regionalnim festivalima (Nacionalni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, Kotorski festival pozorišta za djecu, Festival Assitej-a Srbije FAS i drugi) kao i digitalnim kanalima platforme Od malih nogu (www.odmalihnogu.org)
IV.


Ovim Pozivom platforma Od malih nogu i GK Žar ptica podstiču autorsko dramsko pismo za decu i mlade i tako nastavljaju misiju promovisanja i afirmacije savremenog pozorišta za decu i mlade u regionu. Takođe, jedan od ciljeva ovog Poziva je i povećanje regionalne vidljivosti autorki i autora, kao i otvaranje mogućnost za njihovo umrežavanje.
OD MALIH NOG(U) je regionalna platforma čija je ideja da dugoročno radi na jačanju regionalne saradnje u području pozorišta za decu i mlade, kako bi na tom putu afirmisala pozorište za decu i mlade, razvila nove modele neformalnog obrazovanja (razvoj publike i obrazovanje umetnika i profesionalaca koji rade u ovom sektoru); unapredila sadržaje u one koji idu u korak sa savremenim trendovima u europskom pozorištu, odnosno poboljšala kvalitet pozorišnih predstava za decu i mlade koje su precizno i s više pažnje prilagođene svojim ciljnim grupama.

U svom trogodišnjem radu ova platforma uspešno je realizovala na desetine edukativnih, istraživačkih i umetničkih aktivnosti. Osnivači regionalne platforme za razvoj i afirmaciju pozorišta za decu i mlade su:Više o pozorištu za decu i mlade za koje se zalažemo u MANIFESTU i na sajtu www.odmalihnogu.org

GK ŽAR PTICA osnovano pre 40 godina jedno je od najproduktivnijih zagrebačkih pozorišta za decu predškolskog i školskog uzrasta, sa tri premijerna naslova i preko 300 izvođenja godišnje. Repertoar pozorišta čine dela eminentnih domaćih i stranih autora, u režiji najboljih pozorišnih reditelja iz zemlje i inostranstva.

Posebnu umetničku vrednost predstava ovog pozorišta potvrđuje čak 94 nagrade koje je pozorište osvojilo učestvovajući na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj i u inostranstvu. GK Žar ptica je i sedmostruki dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu za decu i mlade.