KRATAK VODIČ ZA MLADE KROZ VANREDNO STANJE


Poslednjih nekoliko dana skoro sva pažnja je usmerena na naše najstarije i savete kako da se zaštite. Možda zvuči kao da je naveća odgovornost na njima – da slede uputstva i ostanu kod kuće, naša uloga je jednako važna. Tačnije, NAŠ IZBOR da ostanemo kod kuće i na taj način zaštitimo i sebe i druge. Razdvajanje od voljenih ljudi, gubitak slobode, neizvesnost oko statusa i razvoja bolesti, pa i dosada, ne samo da nisu prijatni, nego mogu ponekad stvoriti i vrlo dramatične efekte, pa je razumljivo što nam je tako teško da se odlučimo na takav korak. A koliko god je nama teško, starijima je još teže.


IZABERI DA POMOGNEŠ


Seti se neke osobe koja ti se dopada, iako je možda i ne poznaješ dovoljno – često nam na pamet padnu upravo ljudi koji su spremni da nam pomognu, da bace pogled na seminarski i ukažu na greške, čak i kad sami imaju mnogo posla, da nam pričuvaju ljubimce dok smo na putu, ili da podele sa nama hotspot, čak i kada su i sami na izmaku dragocenog interneta. Mi volimo ljude koji su skloni da pomognu nama, pa nije iznenađujuće da važi i obrnuto.


IZBOR da pomognemo drugima je trenutno možda najvažiji luksuz koji imamo. Izaberi neke od sledećih načina da pomogneš:

- Izaberi da ostaneš u samoizolaciji i ograničiš maksimalno svoje kontakte – za razliku od tvojih roditelja koji moraju da rade, još uvek je ovo samo tvoja odluka.

- Nazovi baku ili deku (svoje ili komšijske) i odvoji 15min (dobro, možda i malo više) da im objasniš gde da „kliknu“ i pronađu besplatne elektronske sadržaje. Na primer, kaži baki da stavi omiljenu ogrlicu i objasni joj kako da pusti sebi besplatan koncert berlinske filharmonije. I kako da pojača! (Ili Zvezde Granda – ti si ionako samo s druge strane slušalice).

- Prenesi im važne i tačne informacije, i time smanji njihovu neizvesnost – ti imaš mnogo veći pristup informacijama nego oni.

- Upotrebi sve svoje veštine stečene u dosadašnjim raspravama oko toga koji Iphone je bolji da im što bolje objasniš zašto je važno da ostanu kod kuće. Kaži im da su i baka Mara s trećeg sprata i čika Pera, treća kuća s desna, ostali kod kuće.

- Nazovi baku (svoju ili komšijsku) i pitaj da ti objasni kako da napraviš, recimo, uštipke. Neka te navodi kroz proces, čak i ako su samo tri sastojka (i čak i ako ti već znaš da napraviš uštipke). One će se osećati korisno - bez odlaska u poštu, ti ćeš naučiti nešto novo, ukućani će biti punog stomaka.

- Nazovi deku (svog ili komšijskog) i pitaj kako je zaveo babu. Tinderi su kul, ali ako neko zna kako da „hendluje“ vanredna stanja, to su oni. Njima će to pokrenuti lepe uspomene, i manje će insistirati na tome da je baš sad od suštinske životne važnosti da odu i nabave još jednu litru mleka. Na kraju, ko zna kakva će vremena doći posle korone, dobro je imati što veći repertoar veština.

- Predloži im neke od sledećih načina da manje brinu:

  1. Kažite im da odlože svoju zabrinutost. Dogovorite se sa njima da odaberu određeno vreme (10-20 minuta) tokom dana kada će sebi dozvoliti da brinu koliko žele. Ako se brige pojave van tog vremena, objasnite im da treba da se podsete i odlože svoje brige za dogovoreno vreme. Kažite im da ćete ih pozvati da proverite da li su se toga pridržavali.

  2. Kada ih uhvate brige koje ne mogu da kontrolišu, ostavi im mogućnost da pozovu tebe. Predloži im ovaj jednostavan, ali zahtevan zadatak. Neka broje unazad od 50, i svaki put kada se zabroje nek krenu ispočetka. Možeš to zajedno sa njima preko telefona da radiš i da im olakšaš.


- Informiši svoje roditelje o tome da si preduzeo sve prethodne korake i time si pomogao i roditeljima da imaju bar jednu brigu manje.

- Pozovi ekipu i pitaj šta su oni danas uradili za svoje najstarije i kome je trebalo najmanje vremena da ih ubedi da ostanu kod kuće.

- Izborom da preduzmeš prethodne korake, dobio si bitku protiv dosade za najmanje sat vremena. Što ih je teže ubediti, ti si na većem dobitku.

- Izborom da preduzmeš prethodne korake, svima si prekratio vreme brige – i roditeljima, i bakama i dekama, i sebi.

- Izborom da preduzmeš prethodne korake, dobio si najmanje jedan kul hešteg za deljenje na društvenim mrežama.

Preduzimajući prethodne korake, BIRAŠ DA BUDEŠ UZOR svima oko sebe.Jelena Sokić,
Koordinator festivalskog stvaralaštva
i docent na Fakultetu za sport i turizam - TIMS