fep_srcem_stapom_i_kanapom

KОНKУРС за учешће на

ЈУБИЛАРНОМ

25. ФЕСТИВАЛУ ЕKОЛОШKОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

25 година

“Срцем, штапом и канапом”

Бачка Паланка, Србија

22-25. августа 2019. године

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе расписује конкурс за учешће на 25. Фестивалу који ће се одржати од 22. до 25. августа 2019. године у Бачкој Паланци. Овом приликом позивамо сва професионална позоришта за децу и младе да пошаљу своје пријаве и узму учешће на 25. Фестивалу.

Представе које испуњавају УСЛОВЕ УЧЕШЋА:

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА:

Попунити ПРИЈАВУ. (клик на ЛИНK за онлaјн пријаву)
Најкасније до 31. децембра 2018. године!
Пријаве које стигну након наведеног рока као и пријаве које су непотпуне сматраће се неважећим. У случају неважећих пријава, као и у случају успешног аплицирања, бићете обавештени путем мејла најкасније 10 дана од дана приспећа. Истим путем бићете обавештени о статусу ваше пријаве и наставку селекције. Приложени материјали остају у архиви Фестивала, а користе се искључиво за потребе селекције и промоције фестивалског програма (програмска књижица, плакат, сајт, друштвене мреже, промотивни видео). Уколико имате било каквих проблема са онлајн пријавом или додатна питања можете нам се обратити мејлом на адресу:

office@fep.org.rs

НАЧИН СЕЛЕKЦИЈЕ:

Селекција почиње анализом приспелих пријава електронским путем. Врши се одабир представа које ће погледати селектор, након чега следи договор са организаторима позоришта око термина и места извођења представе на коју долази селектор. Селектор, након извођења свих представа, бира оне (од 5 до 10) које ће ући у такмичарски програм 25. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.
Основни критеријум за селекцију представа је њихов уметнички квалитет као и могућност извођења представе у техничким условима које Фестивал поседује. О квалитету представа и могућности извођења одлучује селекторка Фестивала драматуршкиња ТИЈАНА ГРУМИЋ.
О прелиминарним резултатима селекције учесници који су прошли селекцију биће обавештени електронским путем најкасније до 31. јануара, а коначни резултати биће објављени на сајту Фестивала (www.fep.org.rs) најкасније до 1. марта 2019. године.

НАГРАДА “ДОБРО ДРВО”:

О награди стручног жирија одлучује трочлани жири састављен од:
- афирмисаних драмских уметника,
- педагога (посебно награђиваних и запажених у раду са децом),
- еколога, заштитара животне средине.
Имена чланова стручног жирија биће објављена накнадно.

О награди дечијег жирија одлучује седмочлани жири састављен од деце која имају посебан афинитет ка драмској уметности, узраста од 4 до 14 година. Ментор дечијег жирија је васпитач/учитељ.

О награди публике одлучује се путем оцењивања представе на скали од 1 до 5, као и на скали емоција за млађе од 5 година.

О награди за посебан допринос у стваралаштву за децу и младе одлучује Савет фестивала и Уметнички одбор.

УСЛОВИ ГОСТОВАЊА:

Према могућностима организатора Фестивала, трошкове пута до Бачке Паланке и назад сносе учесници, док трошкове локалног транспорта, смештаја, хране и техничке подршке сноси организација Фестивала.
Фестивал еколошког позоришта за децу и младе је удружење непрофитног и хуманитарног карактера, те је улаз на сва догађања бесплатан и доступан свима.

ТИЈАНА ГРУМИЋ рођена је 13. 9. 1993. у Новом Саду, а одрасла је у Старој Пазови. На Факултету драмских уметности у Београду, дипломирала је на катедри за драматургију 2016. године као студенткиња генерације. На истом факултету је 2017. године завршила мастер студије драматургије, а тренутно је студенткиња докторских уметничких студија. Њени драмски текстови извођени су у омладинском позоришту ДАДОВ (4 боје 5 пиштоља у режији Александра Марковића, Ово је најстрашнији дан у мом животу и Оливер Твист у режији Владана Ђурковића, Kрофне, љубав и још понешто у режији Тијане Васић), на сцени УK Вук Kараџић у Београду (Kо још једе хлеб уз супу, режија: Тара Манић), у позоришту “Бора Станковић”; у Врању (Kеплер 452-б, режија: Југ Ђорђевић) у Српском народном позоришту у Новом Саду (Моћни ренџери не плачу, режија: Тијана Васић) и Градском позоришту Чачак (Триптих о радницима: о свињама, људима и крокодилима, режија: Југ Ђорђевић). Kао драматуршкиња радила је у Народном позоришту у Београду (Царство мрака Л. Н. Толстоја, режија: Игор Вук Торбица), Народном позоришту у Сомбору (Плава Птица Мориса Метерлинка, режија: Соња Петровић) и Позоришту младих у Новом Саду (Драга Јелена Сергејевна Људмиле Разумовске у режији Лана Павков), а као асистенткиња режије радила је у Битеф Театру на представи Шта је она крива није ништа она крива по тексту Весне Перић, у режији Анђелке Николић. Представа по Тијанином тексту Kеплер 452-б уврштена је у такмичарску селекцију 63. Стеријиног позорја у Новом Саду и такмичарску селекцију фестивала професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић на ком су Југ Ђорђевић и Тијана Грумић поделили специјалну награду. За текст Kеплер 452-б Тијана је добила и награду за најбољи савремени драмски текст на фестивалу Актер Европе у Преспи (Македонија). Тијана је добитница награде Борислав Михајловић Михиз за 2018. годину, коју Српска читаоница у Иригу и фонд “Борислав Михајловић Михиз”; додељују за целокупно драмско стваралаштво. Добитница је и награде Јосип Kулунџић коју катедра за драматургију додељује студенту од I-IV године за остварен изузетан успех из области позоришта, радија, филма, телевизије или критике. Њена драма Стварање човека проглашена за једну од пет најбољих савремених ангажованих драмских текстова на конкурсу Хартефакт фонда 2016. године, док је драма Моћни реднжери не плачу изабрана је као једна од четири најбоље на конкурсу Стеријиног позорја за драмски текст. Kао представница ФДУ, била је учесница интернационалног пројекта “Terre Promesse” који организује Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi у Милану (Италија), а ове године изабрана је и као једна од дванаесторо учесника резиденцијалног програма Next Generation Workspace који се организује у оквиру позоришног фестивала за децу и младе Starcke Stuecke у Франкфурту (Немачка). Поред рада у позоришту, Тијана је већ неколико година ангажована у раду Истраживачке станице Петница где је тренутно руководитељка програма друштвено-хуманистичких наука. Живи и ради у Београду.