ДРУГИ ЗЕЛЕНИ ЛИСТ ЗА ФЕП

ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ ПО ДРУГИ ПУТ ЈЕ ДОБИТНИК НАЈСТАРИЈЕГ ЕКОЛОШКОГ ПРИЗНАЊА У СРБИЈИ „ЗЕЛЕНИ ЛИСТ“


Признања ЗЕЛЕНИ И ЦРНИ ЛИСТ део су највеће и најстарије еколошке акције у Србији „Тражимо загађивача и заштитнике животне средине“, коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине. Најстарије еколошко признање у Србији осмишљено је са циљем подизања свести о значају екологије, указивања на проблеме и могућа решења у области заштите животне средине. Акцију су пре 37 година покренули су Еколошки магазин „Чекајући ветар“ Другог програма Радио Београда и Друштво за чистоћу ваздуха Србије. Последњих 11 година партнер Радио Београду 2 у овој акцији је Покрет горана Војводине.

Један од овогодишњих добитника признања „Зелени лист“ за 2019. годину је и ФЕСТИВАЛ ЕKОЛОШKОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ, а како у образложењу комисија наводи, ФЕП је одликован „за две деценије еколошке едукације кроз позоришну уметност“. ФЕП се тим признањем окитио и давне 1997. Године, након само три године постојања манифестације Фестивал еколошког позоришта за децу и младе.

Свечана додела „Црног и Зеленог листа“, одржана jе 11. јуна 2020. године у Сремским Kарловцима, у дворишту Еколошког центра Радуловачки, са симболичним почетком у 11:55 часова.

Поводом свечане доделе другог Зеленог листа, директорка Фестивала Соња Петровић истакла је да су чланови садашње организације поносни и срећни када се примети и награди њихов труд, а осврнула се и на тренутну ситуацију која је по њеним речима највише погодила мала и независна удружења.

„Ова награда долази у важном тренутку за нас. Тренутку када се питамо шта ће бити са културом, позориштем, а поготову малим и независним фестивалима и удружењима као што је наше. Навикли смо на борбу и на маргинализовање како због области позоришта за децу и младе које је скрајнуто, тако и због града у коме се фестивал одржава који није један од већих и главних градова. То су двоструко маргинализоване теме. Ове године све је још дупло теже. Зато су охрабрујуће ове награде, јер схватите да ваш рад итекако даје резултате и да и даље постоје људи који нас прате. Фестивал је ову награду добио давне 1997. године као подстрек да настави у реализацији тек оваплоћене идеје, ми смо је сада 23 године касније добили као потврду да смо успели да останемо при истој мисији коју је фестивал неговао и пре више од две деценије. Сматрам да је у овом неизвесном и времену без смисла то био најтежи задатак - очувати праве вредности“ казала је Соња Петровић.

У акцији су учествовали заинтересовани грађани са подручја целе Србије, који су предлагали појединце, удружења, компаније и институције за „Зелени лист“ или „Црни лист“ на основу пројеката или акција реализованих током 2019. години којима је дат значајан допринос очувању или нарушавању животне средине.

„Овом акцијом желимо да истовремено наградимо напоре појединаца или колектива, у очувању и унапређењу животне средине и укажемо на субјекте и појаве које утичу и доводе до њене деградације“, истакли су организатори.

Осим Фестивала еколошког позоришта за децу и младе добитници овогодишњих признања „Зелени лист” су:


Никола Поповић, студент - продекан Шумарског факултета у Београду - за активно учешће у бројним еколошким акцијама

„Еко курир“, удружење за достављање пошиљки из Новог Сада - за одговорно понашање према животној средини

Дејан Милошевић, уредник портала „Први први на скали“ из Kрагујевца - за дугогодишњу борбу против ГМО кроз информисање и еколошке акције

Удружење „Сачувајмо наш паркић“ и удружење „За заштиту уставности и законитости“ из Београда - за вишемесечну истрајну борбу за опстанак зелене површине на Бановом брду

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину из Београда - за промовисање владавине права у области животне средине

Марина Дрндарски, наставница биологије у основној школи „Дринка Павловић“ из Београда - за врхунске резултате у образовању младих еколога

Еколошки покрет из Оџака и организација „Да сачувамо Војводину“ из Товаришева - за остварену промену судске праксе у области заштите животне средине

Драган Гмизић, новинар из Новог Сада - за храбре документарне филмове о проблемима у животној средини

Миља Вуковић, администратор фејсбук странице „Дивљи Београд“ и „За мање смећа и више среће“ из Београда - за активно промовисање важности животне средине у новим медијима.

Проглашени су и добитници „Црног листа” који је ове године припао Општини Бачка Топола - за велику количину отпадних вода и кланичног отпада и две деценије некажњеног загађивања реке Kриваје које производе индустрија меса, кланица живине и фабрика за прераду кланичког отпада у Бачкој Тополи, што је довело до загађености воде, ваздуха и целокупне животне средине у овој опшини. Због велике количине отпада Kриваја је постала мртва река и највећа површинска канализација Бачке, угрожавајући здравље становника, не само Бачке Тополе, него и Бајше, малог Иђоша, Фекетића, Србобрана и Ловћенца.