FEP i DS PROSCENIJUM obeležavaju

NEDELJU POZORIŠTA

Nedelja pozorišta obeležava se u celom svetu od 20. marta koji je ujedno i Međunarodni dan pozorišta za decu i mlade do 27. marta Svetskog dana pozorišta. Svake godine renomirani umetnici iz zemlje i sveta obraćaju nam se porukama u kojima ističu vrednost i značaj pozorišta.

Ove godine nam se kroz kampanju Povedite dete u pozorište, kojom se u svetu najveće zajednice profesionalaca u Izvođačkim umetnostima za decu i mlade obeležava 20. mart, obratila i dramska spisateljica i potpresednica Milena Depolo rečima koje podsećaju na decu kao najvažnu publiku; „Mi, koji se obraćamo maloj i mladoj publici, ne bi trebalo da je posmatramo kao nekakvu „buduću publiku“, oni su SADA, u ovom trenutku, naša publika, najvrednija na svetu. Oni SADA upijaju priče koje im pričamo, raširenih očiju i otvorenih srca.“


Foto: Lilit AndrićU danima između ova dva velika događaja su i Svetski dan lutkarstva (21. mart) i Svetski dan pantomime (22. mart), stoga je ova cela nedelja u svetu postala rezervisana za pozorište. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u godini svog jubileja ovu nedelju obeležava promišljenim i važnim programom namenjenim kako deci i mladima tako i odraslima.
Kako je Bačka Palanka grad bez pozorišta, te FEP već tri decenije pozorište pronalazi u prirodi i njenim blagodetima, tako smo odlučili da se u ovoj nedelji, 24. marta u 12h, apridružimo akciji Zavrni rukave i očistimo priobalje Dunava i Tikvare koji nas već godinama nesebično služe.
Istog dana u 16h i 18h u Dramskom studiju Proscenijum odigraće se predstava „Agi i Ema“ Igora Kolarova u izvođenju glumaca Gradskog pozorišta Bečej, namenjenoj deci starijoj od 6 godina.
Ponekad je sve što nam je potrebno u životu samo jedan pravi prijatelj. Agi je usamljeni dečak koji se seli u novu kuću čak 19. put. Mama i tata ne obraćaju puno pažnje na njega. Ako biste pitali Agija, rekao bi vam da mama i tata ne bi primetili čak ni da Agi porazbija sve stvari po kući! Srećom, u novoj kući Agi otkriva tavan, a na tavanu... Na tavanu živi Ema...
Sutradan, u ponedeljak 25. marta u DS Proscenijum gostovaće predstava „Sladoled“ Mira Gavrana namenjena odraslima, a u izvođenju Kristine Savkov i Bojane Milanović.
Sladoled je predstava koja prati život majke i ćerke, počevši od ćerkinog detinjstva i majčine mladosti do mamine starosti u domu, govoreći o najvažnijem odnosu u životu jedne žene, odnosno majke i ćerke. Lokacija na kojoj se svaki put nalaze je poslastičarnica. Uz sladoled se dotiču raznih priča, nekih gorkih, nekih slatkih. Sladoled im je povod, tema i spona kojom premošćuju životne probleme.Za učešće u ekološkoj akciji potrebne su vam rukavice i malo volje, dok se karte za predstavu kupuju u prostorijama DS Proscenijum, do dana igranja predstave. Cena karte za predstavu za decu „Agi i Ema“ je 350 dinara, a cena karte za predstavu za odrasle „Sladoled“ iznosi 800 dinara. Zbog ograničenog kapaciteta i malog broja karata, molimo vas da vaše karte obezbedite na vreme.

Vidimo se u pozorištu!

Program