ФЕП-ово поглавље 27 – за нова плућа нашег града!Поводом 27. година Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, који ће под слоганом „Поглавље 27“ ове године бити одржан од 19. до 22. августа у Бачкој Паланци, ФЕП донира својим суграђаним 500 садница храста лужњака! Након претходно одржане акције „Посади свој хлад“, НВО Зелени развојни центар препознао је континуирану борбу за заштиту животне средине Бачкопаланчана и одлучио да и овај пут обезбеди саднице за нашу варош, у оквиру пролећне акције „Посади свој хлад“. Акцији се прикључује и Покрет горана Сомбор са донацијом 100 садница, које ће посадити активисти и волонтери ФЕП-а и Удружења Аквила, уз подршку компаније Ецофорестрy.

Уколико желите да једна садница постане ваша, попуните формулар!Нажалост, почетак 2021. године за Бачкопаланчане није био радостан. У нашој околини све је мање природног хлада, а сеча природног добра настављена је упркос борби активиста и волонтера који свакодневно својим телима бране шуме Бачке Паланке и пошумљено приобаље. Већ је добро познато да је Војводина једна од најмање пошумљених регија у Европи, са само шест и по одсто таквих зелених површина, а судећи по сликама које свакодневно виђамо, чини се да је тај проценат из дана у дан све мањи и мањи.

Једно од најкомплекснијих, најзахтевнијих, најскупљих и најтежих преговарачких поглавља Србије ка ЕУ је Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине и климатских промена. ФЕП жели да, отварајући своје 27. поглавље, настави да стоји чврсто у одбрани природе и човечанства и да ствара лепшу и здравију средину за своју публику – најмлађе Бачкопаланчане и њихове породице. Зато, желимо да (х)растемо заједно и да посадимо баш оно дрво које нам бездушно одузимају у Полојској шуми – храст лужњак. Храст је од давнина сматран божанским дрвом, чак је код Старих Словена било забрањено сећи храст! Храст симболизује снагу, заштиту, отпорност, истину, човека и људско тело. Покажимо снагу заједно и окренимо нови лист, отворимо Поглавље 27 Фестивала еколошког позоришта за децу и младе!