Борба за очување шума Бачке ПаланкеФестивал еколошког позоришта за децу и младе, као традиционална манифестација које се више од двадесет година путем уметности бави едукацијом деце и младих о екологији и значају животне средине, осуђује прекомерну сечу аутохтоног дрвећа у Парку природе Тиквара у Бачкој Паланци, једном од ретких природних оаза нашег града и омиљеном месту за одмор у природи наших суграђана, дело које не може ниједним законом да се оправда, већ да се брани законом природе.

Не можемо да се не осврнемо на све оно што ПП Тиквара доноси нашој средини, а то је пре свега еколошки значај. У том парку природе налазе се разоврсне аутохтоне врсте флоре и фауне, чије је станиште нарушено сечом, а од којих су многе врсте строго заштићене. Уз то, нарушена је и лепота нашег омиљеног места за бег од бетона. Осим тога, улога приобалне вегетације, а посебно дрвећа је кључна за спречавање ерозије обале. Снажни коренов систем својим прожимањем чини обалу чврстом, спречава деструктивни утицај таласа, а добро развијена стабла и њихове крошње додатно чувају земљиште од спирања.

Како је непосредно пре прекомерне сече у Парку природе Тиквара најављена и планска сеча Полојске шуме храста лужњака старог 117 година, апелујемо надлежнима да усмере свој рад у правцу очувања наше животне средине, а не њеног даљег нарушавања.

Зато Удружење Фестивал еколошког позоришта за децу и младе пружа безрезервну подршку Удружењу Аквила Бачка Паланка у наредним активностима усмереним ка очувању Полојске шуме и свих осталих природних добара овог града, која су потенцијално угрожена од стране појединаца, колектива, али и надлежних.

Овим путем позивамо наше суграђане и све оне који су уживали чари природног добра нашег града да стану у одбрану природе и човечанства јер су то два неодвојива појма. Једина и истинска борба којој сви треба да се прикључимо сада, овде и одмах је БОРБА ЗА ЗДРАВУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ. Борба за чист ваздух, чисте реке и богате шуме. Борба која ће новим генерацијама обезбедити ту привилегију да се не рађају са респираторним проблемима, далеки и отуђени од природе, далеки и отуђени од себе. Грађани Бачке Паланке поносно истичу природне лепоте и добра свог града. Грађани Бачке Паланке су поносни на свако стабло, лист, цвет, птицу и рибу... Грађани Бачке Паланке немају ништа друго до шетњу до Дунава, излет у Багремари, вожњу бициклом до Полоја, пливање у Тиквари, пуштање Дунавом... Грађани Бачке Паланке немају ништа до онога што им је природа дала. Зато немојте за почетак бар то да нам одузимате!

У нади да ће се сваки вид урушавања еколошког значаја Бачке Паланке окончати када се ујединимо око истог циља – очувања животне средине нашег града.