Међународни позоришни институт (International Theatre Institute) који представља кровну организацију УНЕСКО-а за позориште и извођачке уметности, поводом 27. марта, Светског дана позоришта, објавио je за 2021. годину поруку чувене енглеске глумице и добитнице Оскара ХЕЛЕН МИРЕН (Helen Mirren).

Порука Хелен Мирен за 27. март, Светски дан позоришта

„Ово је било веома тешко време за живе наступе и многи уметници, техничари и занатлије, мушкарци и жене мучили су се и борили у професији која је већ препуна несигурности.

Можда их је баш та, увек присутна несигурност учинила способнијима да виспреношћу и храброшћу преживе ову пандемију.

Њихова машта се у овим новим околностима већ преточила у инвентивне, забавне и потресне начине комуникације, наравно великим делом захваљујући интернету.

Људска бића причају једни другима приче откад постоје на овој планети. Прелепа позоришна култура живеће све док нас буде овде.

Креативни порив писаца, дизајнера, плесача, певача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности ће поново процветати новом енергијом и новим разумевањем света који сви делимо.

Једва чекам!”Захваљујемо Марку Стојановићу, председнику Светске организације пантомимичара (СОП) и члану Међународног позоришног института (МПИ) за поруку Хелен Мирен у целости и на српском језику.