50 садница белог јасена за Багремару

У оквиру акције „Посади свој хлад“, коју широм Србије организује НВО Зелени развојни центар, чланови удружења Фестивала еколошког позоришта у Бачкој Паланци засадили су више од 50 стабала белог јасена у јединој бачкопаланачкој шуми, у специјалном резервату природе Багремара.

Како је Војводина једна од најмање пошумљених регија у Европи, са само 6,5 одсто таквих површина, акције попут ове важне су да бисмо скренули пажњу на проблем сече шума, каже координаторка ФЕП-ових еколошких акција Сташа Станковић.

„Пошумљавање је потребно, али је још потребније зауставити масовну експлоатацију преосталих природних шума и сачувати и очувати постојеће шумске екосистеме јер су шумски ресурси наслеђе планете Земље“, истиче Сташа. Додаје да је на нивоу читаве Србије пошумљеност само 27 одсто, те да до 2050. године она треба да пређе 40 одсто, како бисмо испунили европске стандарде.

Осим ФЕП-оваца, нова плућа нашем граду, али и суседним општинама Бачу и Бачком Петровцу, даће више од 100 њихових житеља, који су претходних дана своје саднице белог јасена преузели од ФЕП-ових волонтера у Словачком дому у Бачкој Паланци.

Бели јасен је аутохтона европска врста из породица маслина, врста која је брзорастућа и која се успешно размножава. То је дрво које је изузетно безбедно и за градску животну средину, јер је тврдо и еластично, па не страда тако лако ни од јаких ветрова. Осим што прочишћава ваздух за нас људе, бели јасен је медоносно листопадно дрво, посебно важно за пчеле.

Саднице белог јасена за акцију „Посади свој хлад“, њих 10 хиљада за читаву државу, донирала је компанија „Air Pollution Solutions“. Реализацију акције у нашем граду помогли су Шумска управа Бачка Паланка и Словачки дом.

И да не заборавимо ону стару народну: „Ко посади јасен, пратиће га срећа до краја живота“, па нека тако и буде!