Свечано затворен јубиларни 25. Фестивал еколошког позоришта за децу и младеЈубиларни ФЕП затворен је проглашењем овогодишњих добитника награде „ДОБРО ДРВО“.

Награда „Добро дрво“ додељена је у три категорије - награда публике, награда дечијег жирија и награда стручног жирија.

Награда публике и награда дечијег жирија припала је представи „Каштанка“ Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар (Хрватска). Специјалне награде освојиле су представе „Чудесни континенти“ Невид театра (Бања Лука, Босна и Херцеговина), „Not the right leg“ Три Гроша, Циркусфера, Отворено позориште ДКЦГ (Београд, Србија), „С разлогом“ Казалишна дружина Пинклец и ЛОФТ (Луткарска организација коју факат требамо).

Стручни жири у саставу редитељке Миље Мазарак, глумца Ђорђа Живадиновића Гргура и председника жирија редитеља Николе Пејаковића Коље главну награду поделили су на две представе: „Каштанка“ и „Од капљице до океана“ Хиша отрок ин уметности (Љубљана, Словенија).

Образложење стручног жирија:

КАШТАНКА

Главна награда стручног жирија за најбољу представу у целини - представи Каштанка у којој се посебно истиче синергија тимског духа и свестрана глумачка вештина. Поред тога, представа Каштанка је у свим својим сегментима јасна, разиграна, слојевита, емотивна представа и потпуно заокружен уметнички чин.


ОД КАПЉИЦЕ ДО ОКЕАНАГлавна награда стручног жирија за најбољу представу у целини - представи Од капљице до океана. Изразито храбар и смео искорак ка новим тенденцијама у позоришту за децу. Ауторке представе веома су успешно, на интерактиван али истовремено веома суптилан начин, реализовале један потпуно другачији концепт представе за децу у чијој је основи савремени плес. Стални баланс између апстрактног и конкретног, промене визура гледања представе и јасан тематски оквир отварају простор за потпуно нова позоришна искуства најмлађој публици.


Образложење дечијег жирија:

Представа „Каштанка“ је занимљива и по свим критеријумима које смо оцењивали се издвојила и добила највише оцене од нас. Лутке и сценографија у овој представи направили су одличну атмосферу, а већ дим са почетка замирисао је на добру представу.

Овогодишњи, 25. по реду ФЕП, одржао се од 22. до 25. августа у Бачкој Паланци под слоганом „Срцем, штапом и канапом“ у Словачком дому. Бачкопаланачкој публици донео је представе из Србије, Русије, Хрватске, Словеније, Италије и Босне и Херцеговине.

Током четири дана Фестивала, у Словачком дому, наступило је девет професионалних позоришних трупа у такмичарском програму: „КАШТАНКА” Казалишта Вировитица и Казалишта лутака Задар (Хрватска), „ОД КАПЉИЦЕ ДО ОКЕАНА”, ауторски пројекат трупе Хиша отрок ин уметности (Љубљана, Словенија), „КАПЉИЦЕ“, трупе Ла Социета дела Цивета (Болоња, Италија), „БАЈКЕ ЗА ЈЕЖА“ театра Ковчег (Санкт Петербург, Русија), „NOT THE RIGHT LEG“ у копродукцији Три Гроша, Циркусфере и Отвореног позоришта ДКСГ (Београд, Србија), „ЈЕСЕЊА ИГРА“ Слободне сцене Суботице (Суботица, Србија), „С РАЗЛОГОМ“ Казалишне дружине Пинклец и ЛОФТ-а (Луткарска организација коју факат требамо) (Чаковец/Загреб, Хрватска) и „ЧУДЕСНИ КОНТИНЕНТИ“ Невид театра (Бања Лука, Босна и Херцеговина), док је у ревијалном делу програма била одиграна представа Уметничке групе Радио Ница „МИКРОКОЗМА/MICROCOSM“, а публика је имала прилику да погледа и краткометражни документарни филм ИСОЛАНД“.

Вечерњи програм Фестивала традиционално је ове године организован у сарадњи са Паланачким Дунав Фестом, те се пред Бачкопаланчанима нашла најјача музичка постава до сада – Коља, Стерео Банана, Грамофонџије, Човек без слуха, Буч Кесиди, Љубичице и многи други предводници српске алтернативне музичке сцене.

Сваке године ФЕП-ове такмичарске представе погледа 1500 деце са родитељима, више стотина младих посети ревијални позоришни програм, 1500 посетилаца ужива у вечерњем програму, више стотина деце и младих учествује у креативно-уметничким радионицама. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе већ 25 година Бачкој Паланци, граду без позоришта, сваког лета приближава позоришно стваралаштво и културу.

фотографије: Лилит АндрићОБРАЗЛОЖЕЊА НАГРАДА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА
25. ФЕП, 2019.КАШТАНКА


Главна награда стручног жирија за најбољу представу у целини - представи Каштанка у којој се посебно истиче синергија тимског духа и свестрана глумачка вештина. Поред тога, представа Каштанка је у свим својим сегментима јасна, разиграна, слојевита, емотивна представа и потпуно заокружен уметнички чин.ОД КАПЉИЦЕ ДО ОКЕАНА


Главна награда стручног жирија за најбољу представу у целини - представи Од капљице до океана. Изразито храбар и смео искорак ка новим тенденцијама у позоришту за децу. Ауторке представе веома су успешно, на интерактиван али истовремено веома суптилан начин, реализовале један потпуно другачији концепт представе за децу у чијој је основи савремени плес. Стални баланс између апстрактног и конкретног, промене визура гледања представе и јасан тематски оквир отварају простор за потпуно нова позоришна искуства најмлађој публици.


С РАЗЛОГОМ


Представи С разлогом специјална награда стручног жирија за визуелни идентитет - за промишљена и изузетно креативна и маштовита сценска решења која формирају врло упечатљиву ликовност представе али истовремено помажу грађењу динамике у радњи представе због своје функционалности и сврсисходности.


NOT THE RIGHT LEG


Представи Not the right leg специјална награда за иновативност у поступку – врло специфичан језик представе који креативно комбинује технике и средства позоришне и циркуске уметности суптилно градећи аутентичну форму која успешно комуницира са публиком свих генерација.


ЧУДЕСНИ КОНТИНЕНТИ


Специјална награда за позориште срцем, штапом и канапом припада представи Чудесни континенти која одише аутентичношћу и великим ентуазијазмом.

Никола Пејаковић Коља
Миља Мазарак
Ђорђе Живадиновић Гргур