KAKO FEP ŠIRI PRIČU:

Novosti na poljima spoljnih saradnji u svrhu poboljšanja i stručnog razvijanja Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade i stanja u kom se nalazi pozorište za decu i mlade u regionu

U borbi za afirmaciju i razvoj pozorišta za decu, od ove godine, FEP više nije sam! Prepoznavanje istih ciljeva, istih težnji ali i istih izazova na svojim trnovitim putevima - sasvim prirodno dogodilo se između 4 organizacije koje dolaze iz 4 države u regionu, koje su potom rešile da se udruže i zajedničkim snagama nastave da sprovode svoje misije i vizije. Organizacije okupljene oko velikog zajedničkog projekta, koji je u trenutno još uvek u fazi nastajanja, udružile su se sa ciljem da detektuju probleme sa kojima se suočava pozorište za decu i mlade, kao i njihovi stvaraoci, zatim i da ponude programe za njihovo rešavanje.


Tu šarenu i veselu ali ozbiljnu ekipu čine:Predstavnici ovih organizacija rado i redovno sastanče kad god se ukaže mogućnost, kako bi radili na razvijanju novih zajedničkih projekata koji će doprineti razvoju pozorišta za decu i mlade.
Prvi zvaničan susret dogodio se u Kotoru u okviru 27. Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je realizovan od 1. do 12. jula ove godine.

Nastavak rada i nastavak priprema zajedničkog regionalnog projekta između ove 4 zemlje, bio je na 25. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade, u Bačkoj Palanci.Zatim su predstavnici FEP-a, a i ostali prijatelji iz regiona bili u Čakovcu na 22. Susretima profesionalnih kazališta za djecu.

Sledeći sastanak i finalne pripreme novog projekta isčekuju nas u Banjaluci u januaru mesecu sledeće godine.

FEP je osim regionalnih saradnji, od ove godine, započeo da razvija i saradnje sa evropskim festivalima. Posebno je značajna saradnja sa Svetskom asocijacijom za razvoj pozorišta za decu i mlade ASSITEJ, posredstvom kojeg je FEP ove godine ugostio mladu glumicu Esther Dorothy Eckman, kao predstavnicu April festivala za decu i mlade, iz Danske. Dorothy je, osim što je stekla nove prijatelje na FEP-u, pratila i ceo festival: kako glavni program – takmičarske predstave, tako i prateći program festivala – radionice i druge dnevne aktivnosti, ali i koncerte festivala PDF (koji se ove godine u Bačkoj Palanci dešavao uporedo sa FEP-om) i vratila se u Dansku puna utisaka sa FEP-a! Na svečanom zatvaranju, uručena joj je zahvalnica."Visiting the festival in Backa Palanka was a great honour. I met so many wonderful people, who are all so dedicated to creating a theatre festival that revolves around the children that visit. I hope that I’ll be able to come visit again soon!"


Njenim dolaskom započela je saradnja između ova dva Festivala za koju se nadamo da će u budućnosti imati i zajednička ostvarenja.

Pored regionalnog projekta koji je u razvitku i saradnje sa evropskim festivalima, ove godine dogodilo se nešto veoma značajno za FEP i na svetskom nivou!
U ovogodišnjem časopisu ASSITEJ-a, koji izlazi jednom godišnje, među 12 tekstova iz celog sveta odabran je i tekst direktorke FEP-a, Sonje Petrović, napisan povodom jubileja ovog Festivala.

Kako urednici ovog magazinu kažu:"... the empowering force of theatre in its most
basic form comes to the fore in Sonja Petrović’s
article, describing the emergence of the Festival of
Ecoligical Theatre 25 years ago when she was three
years old, seemingly out of nowhere and in a very
unlikely place..."Ovaj tekst prisutni su imali prilike da čuju na svečanosti povodom otvaranja 25. FEP-a, kojeg je ove godine imao čast da otvori Nikola Pejaković Kolja. Sigurni smo da je objavljivanje Sonjinog teksta u ASSITEJ-ovom časopisu samo prvi korak u povezivanju FEP-a sa svetom, i sveta sa FEP-om!

Tekst u celosti možete pročitati na LINKU.