Затворено ФЕП-ово „Поглавље 27“

четири дана позоришне среће, пуних сала, дечијих осмеха, екологије и хуманостиЦеремонијом свечаног затварања, на којој су додељене награде „Добро дрво“, и извођењем представе у част награђених „Ја сам Акико“, настале по мотивима истоименог романа Стефана Тићмија, у режији Миље Мазарак са Софијом Мијатовић у главној улози, а у копродукцији ФЕП-а и Културног центра Панчева, завршен је 27. Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у Бачкој Паланци. Награду „Добро дрво“ доделили су публика, дечији жири и стручни жири.


Представи „Луда шума“ Кускус института из Љубљане (Словенија) припала је награда за најбољу представу у целини по одлуци стручног жирија и награда дечијег жирија за представу најближу деци.

По оцени стручног жирија, који је радио у саставу Игор Грекса, глумац, Снежана Тришић, редитељка и Миливоје Млађеновић, театролог и председник жирија, на 27. ФЕП-у издвојила се још једна представа, па је тако специјална награда за савремен, иновативан, истраживачки и ангажован приступ позоришту за децу и младе додељена представи „Лагарије – час о сурогату“ Драмског студија Празан простор и Которског фестивала позоришта за дјецу (Црна Гора).

Публика је највишу оцену дала представи „Ту сам испод половине капи“ Станице сервис за савремени плес из Београда – 4,90.

Образложење стручног жирија

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ додељује се представи „ЛУДА ШУМА“, Кускус институт, Љубљана, Словенија


Садејство и целовитост свих елемената представе (музика, сценографија, израда и анимација лутака, костим, изведбено извођачки израз, светло) интегрисани су у јединствени, арифицијелни и аутентични свет природе која плени необично нежним али бујним спектром лирског и маштовитог израза.


СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА САВРЕМЕН, ИНОВАТИВАН, ИСТРАЖИВАЧКИ И АНГАЖОВАН ПРИСТУП ПОЗОРИШТУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ додељује се представи „ЛАГАРИЈЕ – ЧАС О СУРОГАТУ“, Драмски студио Празан простор и Которски фестивал позоришта за дјецу, Црна Гора


Кроз феномен стваралаштва, подстицањем маште, размене емоција и развијањем имагинације, представа се бави лепотом, снагом и могућностима унутрашњег света детета као суштинског потенцијала света у коме живимо и који увек можемо да мењамо и изнова креирамо.

Чланови жирија имали су задовољство да током трајања фестивала погледају шест добрих уметничких остварења у такмичарском програму и сматрају изузетно важним то што је цео фестивал конципиран тако да доследно, посвећено и хармонично спроводи своју мисију и приступ у свим програмским целинама. Све то заједно ствара јединствену и аутентичну целину која снажно артикулише основну мисију фестивала у чијој основи је спој уметности и екологије. За ова 4 дана трајања фестивала Бачка Паланка је оставила утисак средине у којој се колективни дух креатора, организатора, учесника фестивала, волонтера и публике, педагога, деце и родитеља спаја у служби уметности и заједничкој мисији подизања еколошке свести.Образложење дечијег жиријаМи, дечији жири, у саставу Маша, Дуња, Коља, Лара, Лука, Василије и Марија једногласно смо одлучили да је најбоља представа по нашем избору „Луда шума“.

Погледали смо шест представа које се такмиче и све су нам се допале на свој начин, али „Луда шума“ се истакла свим својим елементима. На првом месту – одлична музика и четири глумца од којих сви знају да свирају много инструмената. Такође, сви ти инструменти направљени су од природних материјала, али нису само инструменти, већ у исто време и сценографија и лутке. Костими и сценографија, као и сви ефекти, потпуно су се уклопили у свет шуме и то нам се веома допало, јер смо имали осећај да смо стварно у шуми. Осим свега тога, много смо се забавили.

Драго нам је што смо видели оволико добрих представа. Једва чекамо следећи ФЕП!